In 2015 staken een paar pioniers de literaire koppen bij elkaar en organiseerden de eerste Nacht van de Literatuur in Amersfoort. Een geslaagd experiment met in kerk, kroeg en schip rond het Kleine Spui optredende schrijvers; een boekenmarkt, literaire pendelbootjes en een goed slotfeest.
De tweede editie was nog mooier met een breed aanbod van regionale en landelijke schrijvers en dichters: aanstormende en gevestigde namen en programma’s voor en door scholieren. Er was ’s avonds naar schatting zo’n 2.000 man op de been.
Inmiddels zijn we alweer toe aan de vijfde Nacht! We maken er, samen met u, een traditie van. Het mooiste stukje Amersfoort en alles beloopbaar.
In de Nacht van de Literatuur kun je met het programmaboekje in de hand op verschillende (prachtige) locaties in Amersfoort je favoriete schrijvers ontmoeten. Dit jaar ontvangen we Peter Buwalda, Manon Uphoff, Rob van Essen, Bregje Hofstede, Bas Steman, Nicolaas Matsier, Nina Weijers en Diggy Dex. Natuurlijk ontbreekt ook de literaire pubquiz dit jaar niet en hebben we op diverse locaties live muziek. Het belooft een mooie literaire avond te worden, die je niet mag missen.
Het festival is gratis te bezoeken. Een vrijwillige bijdrage na afloop helpt ons wel!
Programma:
KAdECafé
19.15-19.45: Opening Nacht van de Literatuur 2019
door wethouder van Cultuur Fatma Koser Kaya. Met optredens van oa de Stadsdichter Jacques de Waart en zanggroep In the Pocket
21:15-22:15 en 22:30-23:30: Bas Steman
23.30-02:00: Slotfeest Nacht van de Literatuur 2019
Mannenzaal
20:00-21:00 en 21:15-22:15: Manon Uphoff
22:30-23:30: Anouk Saleming & Bart van Rosmalen
De Bibliotheek Eemland
20:00-21:00 en 21:15-22:15: Peter Buwalda
Het Lokaal
21:15-22:15 en 22:30-23:30: Niña Weijers
Museum Flehite
20:00-21:00 en 21:15-22:15: Nicolaas Matsier
Sint Aegtenkapel
21:15-22:15 en 22:30-23:30: Rob van Essen
FLUOR
20:00-21:00 en 21:15-22:15: Diggy Dex
Stadsbrouwerij De Drie Ringen
20.00-21.00, 21.15-22.15 en 22.30-23.30: Bregje Hofstede
20.00-21.00, 21.15-22.15 en 22.30-23.30: Studenten en docenten van HKU Writing for Performance
Het Eemcafé
20.15-21.00, 21.30-22.15 en 22.45-23.30: Literaire Pubquiz
i.s.m. De Nieuwe Erven, en met muziek van In the Pocket
De Volmolen
20:00-21:00 en 21:15-22:15: Twan Vet & leerlingen van het Corderius College
22:30-23:30: Van Het Lied & Van Het Koken presenteren: ‘Onbeperkt houdbaar’
Een muzikaal eerbetoon aan schrijver en kunstenaar Armando die deze maand 90 jaar zou zijn geworden.
Eerbetoon aan Armando (1929 – 2018), de kunstenaar, schrijver en theatermaker die tijdens WOII in Amersfoort opgroeide. Samen met accordeonist en bandoneonist Oleg Lysenko gaf hij de twee jaar voor zijn overlijden een succesvolle reeks literaire concerten. Vanwege zijn gezondheid had hij eerder al zijn oudste vriend en meesterverteller Cherry Duyns gevraagd zijn honneurs waar te nemen. Muziek, literatuur en ook het persoonlijke verhaal over de halve eeuw durende vriendschap tussen Duyns en Armando komen aan bod tijdens deze wel heel bijzondere avond.
Armando en Cherry Duyns
De hei was Armando’s speelterrein, totdat in 1941 tegenover zijn huis Kamp Amersfoort werd opgebouwd. Hij verbeeldde zijn gedachtegoed in vele disciplines. Armando’s fascinatie voor de tragiek van de mens in een onverschillig landschap komt in vele schilderijen en beelden tot uiting, en ook in proza, film, theater en vioolmuziek. Voor zijn dood begon Armando met Oleg Lysenko (o.a. Rotterdams Philharmonisch Orkest) aan deze voorstelling, een reeks literaire concerten. Vanwege zijn gezondheid moest hij zich terugtrekken. Armando vroeg zijn oudste vriend en meesterverteller Cherry Duyns zijn honneurs waar te nemen. Duyns’ documentaire ‘De Matthäus missie van Reinbert de Leeuw’ trok een paar jaar geleden volle filmzalen in De Lieve Vrouw.
Toen schrijver Abdelkader Benali voor het eerst de verhalen van Duizend-en-een-nacht las, moest hij aan zijn grootmoeder in Marokko denken. Zij was zijn Sherazade, zijn verhalenvertelster. Wanneer hij zijn grootmoeder hoorde praten, ontdekte hij de kracht van het verhalen vertellen. Zij gebruikte de taal om haar grenzen aan te geven, haar wereld in te vullen en haar macht uit te breiden. Ze begint aan een ware tour-de-forcedie resulteert in honderden verhalen waarin djinns, olielampen, verre eilanden en verborgen schatten bijdragen aan een universele boodschap over macht en verleiding, rijkdom en armoede, geweld en liefde. Benali toont zijn Duizend-en-een-nacht: een actuele, eruditie en speels-absurde blik op de oude verhalen waarin hij zijn fascinatie voor zijn sluwe grootmoeder deelt en een Duizend-en-een-Nacht van onze tijd presenteert.
In samenwerking met de SLAS (Stichting Literaire Activiteiten Soest).

The Royal National Ballet Company presenteert met ‘Magic of Georgia’ een show die zijn gelijke amper kent. Het uit Tbilisi afkomstige gezelschap is na een reeks internationale tournees eindelijk in Nederland te bewonderen. Ruim dertig dansers zorgen voor een avondvullend dansspektakel met authentieke Georgische muziek.
Georgische folklore en klassieke dans worden gecombineerd met indrukwekkende zwaardgevechten en acrobatiek. De vrouwen lijken over het podium te zweven, de mannen blinken uit in stoere, metershoge acrobatische sprongen. En dan zijn er nog de talloze kleurrijke kostuums. Dankzij de vele kostuumwisselingen komen alle traditionele stijlen uit de Kaukasus aan bod en komt het roemruchte verleden van het trotse Georgië met haar vermaarde koningen en koninginnen tot leven.

Marcos Morau, de rijzende ster in de Europese theaterwereld, maakt met ‘Cathedral’ een nieuwe grote productie voor Scapino Ballet Rotterdam, geïnspireerd op de muziek van de wereldberoemde componist Arvo Pärt. De muziek wordt live uitgevoerd door Sinfonia Rotterdam, wat bijdraagt aan het theatrale en intense karakter van deze voorstelling.
Morau maakt internationaal furore met zijn prachtig vormgegeven stukken en inventieve bewegingstaal. De tournee van zijn eerste voorstelling in Nederland, ‘Pablo’, trok volle zalen. Met de spirituele muziek van Arvo Pärt als hartslag, roept ‘Cathedral’ gevoelens op over de essentie van het bestaan. Over het mysterie van de mens in de grootsheid van de natuur en het oneindige heelal. Morau plaatst de dansers in een al net zo imponerend toneelbeeld met levensgrote videoprojecties en een spectaculair lichtontwerp. De ontmoeting met een metershoge meteoor op het toneel vormt het raadselachtige begin van een bijzondere dansvoorstelling.

Russian Classical Ballet, het prestigieuze gezelschap uit Moskou, onder directie van de beroemde hoofddanser Evgeniya Bespalova, voor de eerste keer in Nederland om een van de meesterwerken van het klassieke ballet te presenteren – DE NOTENKRAKER, een charmant verhaal dat onze verbeelding opwekt en ons naar het koninkrijk van de fantasie vervoert.
Een Kerstdroom met geanimeerde poppen, boosaardige schepsels en een onwaarschijnlijke held – de Notenkrakerprins. Gevuld met romantiek en fantasie, verheft de Notenkraker het vermogen van kinderen om te kunnen dromen en de echtheid van hun gevoelens te ontdekken – de eerste liefde van Clara.
De Notenkraker vereeuwigde het genie van Tsjaikovski met de beroemde Opus 71, gevuld met bijzondere melodieën zoals de Dans van de Suikerfee en De Bloemenwals. Marius Petipa heeft zijn originaliteit en creativiteit getoond in de choreografische ontwikkeling van dit tijdloze meesterwerk, wat nog altijd een van de meest vertoonde spektakels ooit blijft.
Russian Classical Ballet brengt een unieke klassieke productie met een ongelooflijke realistische scenografie, gemaakt in het beroemde atelier van St. Petersburg, waar de draaiboeken voor het Bolsjojtheater, het Mariinskitheater, de Opéra Garnier of het La Scala-theater worden geproduceerd. Oogverblindende beeldjes, accessoires vervaardigd met weelderige details en met een reeks charmante melodieën die deel uitmaken van deze klassieke balletproductie. Een cast van onstuitbare solisten en artiesten, geleid door twee internationale danssterren.
Een geweldige en onweerstaanbare productie die een gedenkwaardig seizoenmoment representeert. Een uniek spektakel dat zich blijvend in het geheugen van het publiek nestelt. Om niet te missen!