Special Arts aan de Zonnehof in Amersfoort houdt deze zaterdag een speciale kunstkijkdag. Geïnteresseerden kunnen kennismaken met de bijzondere kunstuitleencollectie, nu Kunstuitleen Amersfoort (locatie Eemhuis) op 1 januari 2020 haar deuren moet sluiten.
Via Special Arts blijft het wel mogelijk kunst te lenen in Amersfoort. In goed overleg biedt Special Arts liefhebbers een aantrekkelijk overgangsabonnement aan. Special Arts is een landelijke stichting die zich bezighoudt met alle kunstdisciplines voor en door mensen met een handicap. De stichting bevordert dat alle mensen met een handicap aan kunst kunnen doen en ondersteunt de kunstenaars bij het ontwikkelen van hun talent.
Om beeldend kunstenaars met een handicap een platform te geven, beheert Special Arts een kunstuitleen. De collectie bevat ruim 3.000 kunstwerken van meer dan 500 kunstenaars. Maandelijks worden werken toegevoegd. Naast particulieren zijn ook bedrijven van harte welkom. Diverse bedrijven huren kunst bij de kunstuitleen van Special Arts en geven zo vorm aan hun maatschappelijk ondernemerschap.
Zaterdag 23 maart opent de Kunstuitleen aan de Zonnehof 4a in Amersfoort speciaal haar deuren voor belangstellenden. Van 11.00 uur tot 16.00 uur kunnen dan zowel de kunstwerken in de galerie als werken uit het depot bezichtigd worden. Ook kunnen bezoekers vragen stellen over de kunstenaars, de organisatie en het speciale overgangsabonnement.
Al bijna 10 jaar is André bezig met het vormen van creaties. De onderwerpen van zijn kunstwerken en de materialen die hij gebruikt lopen erg uiteen. Waar zijn werk eerder nog veel figuratief, symmetrisch en overzichtelijk was, maakt hij nu ook losser werk met een vleug van vrolijkheid erin. De grootste genoegdoening haalt hij uit de beginfase, het opstarten van nieuwe ideeën.
Aan creativiteit ontbreekt het André nooit. Zijn hoofd blijft spinnen op nieuwe beelden, materialen en nieuwe ideeën. Ook anderen weten André te vinden met bijzondere materialen. ‘Daar kan hij vast wel iets van maken’, wordt dan gedacht.
Muzikale omlijsting door Saskia Pool (piano).
De expositie is te zien van 17 maart t/m 4 mei 2019.

De komedie ‘Art’ is een van de bekendste en succesvolste toneelstukken van de Franse schrijfster Yasmina Reza. In deze fonkelnieuwe uitvoering kruipen Waldemar Torenstra, Thijs Römer en Frederik Brom in de huid van drie vrienden, die al bekvechtend over een wit schilderij hun vriendschap testen. Het begint allemaal als Serge voor een idioot hoog bedrag een hypermodern doek koopt en zijn vrienden Mark en Ivan uitnodigt om het te komen bewonderen. Mark vindt het een draak van een werk, een reactie die Serge in het verkeerde keelgat schiet. Ivan probeert de boel te sussen – over smaak valt niet te twisten, toch? – maar gooit onbedoeld olie op de al verhitte discussie. Al snel wordt het schilderij een excuus om elkaar eens goed de waarheid te zeggen. Zetten ze zo hun vriendschap op het spel? De première vond bijna 25 jaar geleden plaats in Parijs en sindsdien is het stuk verschillende keren onderscheiden, onder meer met een Laurence Olivier Award en Tony Award voor Best Play en een Olivier Award voor Best Comedy.
Op de dinsdagochtend geeft drs Gees-Ineke Smit een reeks Kunstlezingen in de Bibliotheek Baarn. De lezingen vormen een goede basis voor een bezoek aan komende tentoonstellingen die in Nederland te zien zijn. Deze keer gaat het over het thema ‘Hockney – Van Gogh. The Joy of Nature’.
David Hockney (1937) is een wereldberoemd kunstenaar en zijn werken zijn kleurrijk en kolossaal. Zijn inspiratie haalt hij veelal uit de natuur, en hij gebruikt felle kleuren en experimenteert met perspectief. Ook Van Gogh hield zich hiermee bezig. Deze overeenkomsten zijn geen toeval. Vincent van Gogh was een grote bron van inspiratie voor David Hockney. De parallellen tussen de twee grote kunstenaars zijn te ontdekken in de tentoonstelling ‘Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature’ die van 1 maart t/m 26 mei 2019 in het Van Gogh Museum in Amsterdam te zien is.
Aanmelden
Opgeven kan via Gees-Ineke@xs4all.nl. Let op: er is beperkt plek.
Nederlands bekendste filosoof op toneel voor iedereen die af en toe eens nadenkt!
‘Niets menselijks is mij vreemd’. HZT brengt Nederlands bekendste filosoof op toneel. Brandend actueel met zijn bevlogen en rationeel onderbouwde boodschap van vrede, vrijheid en openheid. Een man van vlees en bloed, heen en weer geslingerd tussen eenzaamheid, vrijheid, strijd en verzet. Hij toont dat er géén kloof kan zijn tussen overtuiging en het eigen leven, tussen denken en praktische wijsheid, tussen idealen en politiek realisme. Een voorstelling voor jonge idealisten, oude krokodillen en iedereen die af en toe eens nadenkt.
De pers over het eerdere deel ‘Marx’: “Het scherpste politieke theater dat ik in tijden heb gezien. Confronterend en prikkelend. We gingen aangevuurd en gloedvol naar buiten.”
Socrates en Marx gingen voor in deze filosofenreeks van Het Zuidelijk Toneel
‘Spinoza’ is, na ‘Socrates’ en ‘Marx’, nummer drie van HZT’s aansprekende, humorvolle en onderhoudende filosofenreeks. Ze wekken filosofen tot leven en kijken terug op hun leven, werk en de erfenis. Leer en geniet van het vakmanschap van bedenker en regisseur Stefaan Van Brabandt. De tekst is geschreven door Spinozakenner Tinneke Beeckman en gespeeld door ervaren rot Han Kerckhoffs.
Op deze zondag een onzichtbare bezichtiging van de expositie o.l.v. Ron Jagers.
“Steden zijn, net als dromen, opgebouwd uit verlangens en angsten”, aldus Marco Polo in het boek Onzichtbare Steden van Italo Calvino (1972).
Galerie De Ploegh organiseert van 17 maart t/m 5 mei 2019 onder diezelfde titel een tentoonstelling waarbij wordt ingehaakt op de 2 exposities over Caspar van Wittel die vrijwel tegelijkertijd plaatsvinden in het museum Flehite en in Kunsthal KadE, beiden in Amersfoort.
Waar Flehite en KadE onder de titel “Stadsgezichten” werken van Caspar Adriaensz. Van Wittel (1653-1736) en andere kunstenaars tonen kiest Galerie De Ploegh juist voor een heel andere benadering. De tien deelnemende kunstenaars laten zich behalve door Van Wittel ook inspireren door imaginaire oorden; steden die Italo Calvino oproept bij het beschrijven van zijn reizen aan de Chinese Keizer Kublai Kahn. De getoonde werken hebben met elkaar gemeen dat volstrekt onduidelijk is waar de werkelijkheid eindigt, en waar de verbeelding begint.
Deelnemende kunstenaars:
Barbara Bläsing, Willemijn van Dorp, Famke Hajonides, Ron Jagers, Flip Lambalk, Justyna Pennards-Sycz, Margherita Pianarosa, Ruben van de Scheer, Helmi Schellinger en Jos Verschaeren.

DE VERLEIDERS brengen vlijmscherpe theaterstukken over de moraal aan de top van het bedrijfsleven. Dit keer richten zij hun pijlen op de handelaren in big data: de Facebooks, Apples, Googles en Übers van deze wereld. Ze hebben een ongekende macht, voelen zich boven elke wet verheven en weten alles van ons. Maar wat houden zij voor ons verborgen?
Stelt u een wereld voor waar al het nieuws dat u ziet wordt bepaald door uw salaris, uw adres en wie uw vrienden zijn. Stelt u een wereld voor waarin u nooit in aanraking komt met nieuwe ideeën. Het schrikbeeld van Orwells ‘1984’ is anno nu de verontrustende realiteit. Zonder dat we er erg in hebben. Zonder dat we het erg vinden! DE VERLEIDERS tonen aan dat iedereen geheimen heeft die niet onthuld mogen worden, of waarvan u niet eens weet dat u ze hebt. Lees voor het bezoek aan ‘#niksteverbergen’ de voorwaarden en klik dan op accepteer.
Tijdens deze speciale pop(up)art-expo van 5 april tot en met 12 mei 2019 exposeren 6 kunstenaars in Frame.de.galerie in Kunstplein Cahen. De feestelijke opening is op zaterdag 6 april om 15.00 uur. De kunstenaars zijn dan ook aanwezig om over hun werk te vertellen. Expositie is open van vrijdag tot en met zondag 13.00 tot 17.00 uur.
Deelnemende kunstenaars: Anita Kremers (ruimtelijke objecten), Edith Elshof-Stevens (mixed media neo pop-art), Elly Sloep (tekeningen, lichtprojecties), Marieke Noordhuis (pop-up boeken), Miriam Kocken (tekeningen), Susanne Blom (tekeningen/portretten uit één lijn).
Deze kunstenaars zijn speciaal gekozen bij het evenement ‘All you need … to know about The Beatles’ van zaterdagavond 6 april. De kunstenaars tonen hun werk met een knipoog naar de pop-artstroming. Beatles kenner Peter Vorrink opent de expositie zaterdagmiddag.
Lonely hearts is een verrassende mix van 2D- en 3D-popart van verschillende kunstenaars. Niet voor niets is voor deze titel gekozen: de hoes van de lp Sgt Pepper’s Loney Hearts Club Band was de aanjager van de pop-art!
Pop-art is letterlijk ‘populaire kunst’ en is ontstaan in de jaren zestig, de tijd van seksuele revolutie en vrouwenemancipatie. Veel popartwerken drukken dan ook vrijheid uit, zonder diepere bedoeling. Ze zijn vooral decoratief. Popartkunstenaars maken vaak gebruik van alledaagse gebruiksvoorwerpen.
“Je bent herboren, nu kan het feesten beginnen. Niet dus.”
Fahd is terug! Op het kruispunt van zijn bestaan. Het leven ligt aan zijn voeten, fysiek voelde hij zich nooit beter en als hij wil kan hij elke avond de meest wilde feesten bezoeken. Toch knaagt er iets. Een taaie familiekwaal dreigt de kop op te steken, oude angsten keren terug. Hoe ga je om met totale vrijheid? Waar liggen grenzen als alles grenzeloos is? En hoe leef je met een tijdbom in je lijf?
Theatermaker en acteur Fahd Larhzaoui brak in 2014 door met zijn solo ‘Schijn’, over een man die een dubbelleven leidt. ‘Schijn’ speelde voor bomvolle zalen in Nederland, Curaçao en Suriname. In ‘Shirt uit Fahd!’ bekijkt Fahd zijn lot weer even eerlijk, humoristisch en scherp en met zijn kenmerkende fysieke en gepassioneerde speelstijl. Waar ‘Schijn’ een coming of age was, waarin hij zich ontworstelde aan zijn wortels, is ‘Shirt uit Fahd!’ een facing the facts waarin diezelfde wortels hem dreigen te verstikken.
Piet Menu van Het Zuidelijk Toneel over Fahd Larhzaoui:
“Door een ontmoeting met de ander leer je jezelf kennen, dat is het motto van Het Zuidelijk Toneel. Shirt Uit Fahd! is zo’n indringende ontmoeting. Omdat in Fahd’s Marokkaanse roots en in de periode na Schijn, een universele, moderne en herkenbare worsteling zit met vrijheid en de nood aan roes, rust en rebellie.”
Op deze zondag zal er onder leiding van Frits Nolte een kunstenaarsgesprek plaatsvinden.
“Steden zijn, net als dromen, opgebouwd uit verlangens en angsten”, aldus Marco Polo in het boek Onzichtbare Steden van Italo Calvino (1972).
Galerie De Ploegh organiseert van 17 maart t/m 5 mei 2019 onder diezelfde titel een tentoonstelling waarbij wordt ingehaakt op de 2 exposities over Caspar van Wittel die vrijwel tegelijkertijd plaatsvinden in het museum Flehite en in Kunsthal KadE, beiden in Amersfoort.
Waar Flehite en KadE onder de titel “Stadsgezichten” werken van Caspar Adriaensz. Van Wittel (1653-1736) en andere kunstenaars tonen kiest Galerie De Ploegh juist voor een heel andere benadering. De tien deelnemende kunstenaars laten zich behalve door Van Wittel ook inspireren door imaginaire oorden; steden die Italo Calvino oproept bij het beschrijven van zijn reizen aan de Chinese Keizer Kublai Kahn. De getoonde werken hebben met elkaar gemeen dat volstrekt onduidelijk is waar de werkelijkheid eindigt, en waar de verbeelding begint.
Deelnemende kunstenaars:
Barbara Bläsing, Willemijn van Dorp, Famke Hajonides, Ron Jagers, Flip Lambalk, Justyna Pennards-Sycz, Margherita Pianarosa, Ruben van de Scheer, Helmi Schellinger en Jos Verschaeren.
Elke maand op de tweede donderdag wordt een gelegenheid geboden om als Amersfoorts professioneel beeldend kunstenaars elkaar te ontmoeten.
-Locatie: boeken, bonen & blaadjes
-Tijd: 17.00-20.00 uur.
Er is maaltijdsoep en brood te bestellen.
Feestelijke opening van de expositie van Koen de Graaf.
De Volmolen is een initiatief van Stichting Cultuurbrigade in samenwerking met Kultlab en Gemeente Amersfoort. Het doel is het vestigen van een pop-up culturele broedplaats in de stadsmuur van Amersfoort. De Volmolen is van oudsher een monumentale plek maar de invulling wordt vooruitstrevend. Tot 1 oktober opent de Volmolen haar deuren, en wordt het omgetoverd tot een plek voor jonge creatieve makers en cultuurliefhebbers. Wees welkom in de poort!
Een feestelijke voorstelling met nepwimpers, muziek en prachtige Shakespeare taal. Met Roeland Fernhout als (je leest het goed) feeks Katherina en Astrid van Eck als Petruchio.
Regietalent Nina Spijkers gaf al eerder een succesvolle draai aan toneelklassiekers. Haar ‘Ivanov’ kreeg ★★★★ van de Volkskrant. Dit keer zet ze haar tanden in Shakespeare’s ‘Het temmen van de feeks’. Mannen spelen alle vrouwenrollen en vrouwen alle mannenrollen. Een feestelijke voorstelling met nepwimpers, muziek en de prachtige taal van Shakespeare. Met in de hoofdrollen Roeland Fernhout als feeks Katherina en Astrid van Eck als Petruchio.
Katherina is een vrouw met wie niemand wil trouwen. Haar zusje Bianca, in alles haar tegenbeeld, is veel geliefder. Bianca mag van hun vader pas trouwen als ook Katherina aan de man is gebracht. Hoewel dit een helse opdracht lijkt, gaat de rijke Petruchio de uitdaging aan om deze feeks te temmen. Maar wie temt nu eigenlijk wie?
Nina Spijkers over ‘Het temmen van de feeks’
“De afgelopen twee jaar heb ik persoonlijk als een enorme zoektocht ervaren naar mijn stem als theatermaker en als vrouw. Ik heb mij hiervoor vaak schuldig gemaakt aan het wegzetten van feminisme als iets schreeuwerigs en ‘lekker mannen haten’. Inmiddels zijn er fantastische nieuwe stemmen in de discussie. Het gaat nu over gelijkheid en kracht en niet over het onoverbrugbare verschil tussen mannen en vrouwen en de vrouw als slachtoffer hiervan. Aan de andere kan bewijst de #metoo beweging dat we er nog lang niet zijn. In deze voorstelling onderzoek ik, samen met een club geweldige acteurs, de verschillen en overeenkomsten in man-vrouw verhoudingen nu en in de tijd van Shakespeare. Met dubbelrollen, nepwimpers, prachtige taal, muziek en show formuleren we ons antwoord op Shakespeares stuk.”
In de 20e atelierroute Leusden en Woudenberg tonen 64 kunstenaars in 38 ateliers hun creaties. Ontdek wat kunstenaars in je omgeving allemaal maken, kunst kan je raken, ga kijken en geniet van wat je ziet en maak kans op het winnen van een mooi kunstwerk van een van de deelnemende kunstenaars.
De ateliers zijn te herkennen aan de borden die in de voortuinen zijn geplaatst.
De route start bij de centrale overzichtsexpositie dit jaar in het nieuwe Gemeente huis van Leusden ‘t Erf 1, 3831 NA Leusden
Daar liggen tevens de routeboekjes. U kunt zo zelf uw route samenstellen. De ateliers liggen op fietsafstand van elkaar. Het boekje met alle deelnemers en kaarten van de locaties van de ateliers kunt u hier ook als pdf downloaden.
U hoeft zich niet aan te melden voor de Open Atelier Route. Hebt u een kunstwerk gezien dat u wilt kopen? Dan kunt u ons een e-mail sturen (contact.oar@atelierrouteleusdenwoudenberg.nl) of de kunstenaar direct benaderen.
Meer info over deelnemers en de overzichtsexpositie op https://atelierrouteleusdenwoudenberg.nl/
Geen zin om alleen naar de film te gaan? Je bent niet de enige en daarom organiseert De Lieve Vrouw CineSingle! Een maandelijks filmmatinee op zondag als bijzonder ontmoetingsmoment voor single filmliefhebbers van alle leeftijden. Vooraf samen koffie drinken of juist borrelen na afloop in het café: de ideale setting voor een sfeervolle kennismaking. Inloop vanaf 11.00 uur.
Le Grand Bain van Gilles Lellouche
Een groep gedeprimeerde veertigers vormt het eerste lokale mannenteam synchroonzwemmen. Hun trainster Dephine is een voormalig zwemkampioene die aan lager wal is geraakt. ‘Le Grand Bain’ is een ontroerende feelgoodfilm over het leven zoals het komt.
In het gemeentelijk zwembad bekwaamt een groepje mannen van middelbare leeftijd zich in de kunst van het synchroonzwemmen. Hun trainster Delphine is een voormalig zwemkampioene die haar portie ellende wel gehad heeft. De heren zelf zijn van diverse pluimage en hebben ook allemaal zo hun eigen besognes. Samen vormen ze echter een hecht team en zijn ze er voor elkaar. Langzamerhand krijgen ze weer het gevoel dat ze er toe doen. Ondanks sceptische reacties van familie en vrienden besluiten ze als team voor Frankrijk uit te komen op het WK synchroonzwemmen. Met veel wilskracht storten ze zich in het avontuur, dat hen het zelfvertrouwen en het plezier in het leven teruggeeft.
Deze ontroerende Franse tragikomedie is gebaseerd op ware gebeurtenissen en ging vorig jaar in première op het filmfestival van Cannes. Met maar liefst tien Césars nominaties en 4,3 miljoen bezoekers is deze must-see één van de grootste Franse filmhits van 2018. O.a. Mathieu Amalric (‘The Grand Budapest Hotel’), Virginie Efira (‘Elle’, ‘Un amour impossible’), en Benoît Poelvoorde (‘Coco avant Chanel’, ‘Le tout nouveau testament’) vertolken de hoofdrollen in deze ook door de pers zeer positief ontvangen film.
CineSingle op Facebook: >>
In de 20e atelierroute Leusden en Woudenberg tonen 64 kunstenaars in 38 ateliers hun creaties. Ontdek wat kunstenaars in je omgeving allemaal maken, kunst kan je raken, ga kijken en geniet van wat je ziet en maak kans op het winnen van een mooi kunstwerk van een van de deelnemende kunstenaars.
De ateliers zijn te herkennen aan de borden die in de voortuinen zijn geplaatst.
De route start bij de centrale overzichtsexpositie dit jaar in het nieuwe Gemeente huis van Leusden ‘t Erf 1, 3831 NA Leusden
Daar liggen tevens de routeboekjes. U kunt zo zelf uw route samenstellen. De ateliers liggen op fietsafstand van elkaar. Het boekje met alle deelnemers en kaarten van de locaties van de ateliers kunt u hier ook als pdf downloaden.
U hoeft zich niet aan te melden voor de Open Atelier Route. Hebt u een kunstwerk gezien dat u wilt kopen? Dan kunt u ons een e-mail sturen (contact.oar@atelierrouteleusdenwoudenberg.nl) of de kunstenaar direct benaderen.
Meer info over deelnemers en de overzichtsexpositie op https://atelierrouteleusdenwoudenberg.nl/
Op deze zondag geeft schrijver Annette Verspoor een inkijkje in haar maakproces.
“Steden zijn, net als dromen, opgebouwd uit verlangens en angsten”, aldus Marco Polo in het boek Onzichtbare Steden van Italo Calvino (1972).
Galerie De Ploegh organiseert van 17 maart t/m 5 mei 2019 onder diezelfde titel een tentoonstelling waarbij wordt ingehaakt op de 2 exposities over Caspar van Wittel die vrijwel tegelijkertijd plaatsvinden in het museum Flehite en in Kunsthal KadE, beiden in Amersfoort.
Waar Flehite en KadE onder de titel “Stadsgezichten” werken van Caspar Adriaensz. Van Wittel (1653-1736) en andere kunstenaars tonen kiest Galerie De Ploegh juist voor een heel andere benadering. De tien deelnemende kunstenaars laten zich behalve door Van Wittel ook inspireren door imaginaire oorden; steden die Italo Calvino oproept bij het beschrijven van zijn reizen aan de Chinese Keizer Kublai Kahn. De getoonde werken hebben met elkaar gemeen dat volstrekt onduidelijk is waar de werkelijkheid eindigt, en waar de verbeelding begint.
Deelnemende kunstenaars:
Barbara Bläsing, Willemijn van Dorp, Famke Hajonides, Ron Jagers, Flip Lambalk, Justyna Pennards-Sycz, Margherita Pianarosa, Ruben van de Scheer, Helmi Schellinger en Jos Verschaeren.

Het boek was een bestseller, de film een blockbuster, de musical een kaskraker en dan is er nu de mag-u-niet-missen toneelbewerking van het ultieme liefdesverhaal uit de Nederlandse literatuur: ‘Turks Fruit’. De autobiografische roman van Jan Wolkers heeft na bijna vijftig jaar nog niets aan universele kracht en ontroering ingeboet en staat nog altijd hoog genoteerd op de boekenlijst van middelbare scholieren. Paul Verhoevens verfilming, die van Monique van de Ven en Rutger Hauer op slag filmsterren van internationale allure maakte, is met 3,6 miljoen bezoekers nog steeds de best bezochte Nederlandse film ooit.
‘Turks Fruit’ vertelt van de heftige liefde tussen een beeldhouwer en een liftster. Hun ongekend passionele relatie krijgt een dramatische wending als de jonge vrouw ernstig ziek wordt. De toneelbewerking van Sophie Kassies is een ongekuiste, sensuele én ontroerende hommage aan dit liefdesverhaal zonder weerga.
“Alles treft doel: in volle overtuiging richting ondergang.” De beste voorstelling van seizoen 2012-2013 terug in het theater.
‘Wie is er bang voor Virginia Woolf’ is terug. Dood Paard speelt de legendarische tekst integraal in een sobere enscenering. Nachtelijke gasten worden meegesleurd in een confrontatie tussen het echtpaar Martha en George, die in een totale oorlog overgaat.
George: “Ja, laten we er nog maar eentje nemen voordat we naar bed gaan.”
Martha: “Naar bed gaan? Waar heb je het over? En de gasten dan?”
George: “De wat?”
Martha: “De gasten. GASTEN.”
George: “GASTEN!”
Martha: “Ja, gasten… mensen. We krijgen gasten.”
George: “Wanneer?”
Martha: “Nu!”
In samenwerking met het Filmhuis van Artishock, is er voorafgaand aan het concert van Ruud Breuls de film “My Foolish Heart”. Een film over Chet Baker, waarin we de trompetklanken van Ruud Breuls horen.
My Foolish Heart
De film is volgens regisseur Rolf van Eijk zoveel mogelijk waarheidsgetrouw. Het script is grotendeels gebaseerd op herinneringen van de Amsterdamse trompettist Evert Hekkema, die in de film als huisgenoot Simon wordt gepresenteerd. Chet Baker woonde met zijn toenmalige vriendin Diane Vavra begin jaren tachtig langere tijd in bij Hekkema.
Ruud Breuls
Vraag Amerikaanse zangers als Kurt Elling of Gregory Porter door wie ze begeleid willen worden en je hoort steevast als antwoord: door het Metropole Orkest! En laat Ruud Breuls daar nu zo onopvallend mogelijk een hoofdrol vertolken! Het aantal platen en cd’s waarop Breuls als sessiemuzikant meespeelt, is niet meer op de vingers van honderd handen te tellen. Eén van zijn meest opvallende cd’s als solist is “Shades of Brown”, een eerbetoon aan de jong overleden trompettist Clifford Brown. Ook Ack van Rooyen is een liefhebber van Clifford Brown. Van docent Cees Smal (trompet) heeft hij een sfeerverhaal leren vertellen als muzikant. Pianist en docent Rob Madna heeft bij hem de bron van het harmonisch en melodisch besef aangeboord. Geen kwaad woord over beide mannen dus! Breuls is even veelzijdig als bescheiden. Weg met die eerste viool! Breuls heeft geen talent voor zelfingenomenheid. Af en toe maakt hij deel uit van jet Jazz Orchestra of the Concertgebouw en het Dutch Jazz Orchestra dat onder meer vergeten werk van Billy Strayhorn opnam. Een ode aan Stevie Wonder, een optreden met pianist Michiel Borstlap en drummer Billy Cobham, een opname met de Nits, je kunt het met een gerust hart aan Breuls overlaten. Kyteman’s hit “Sorry” is bij Breuls en zijn Metropole Orkest in zeer goede handen. In het jazzportret van Breuls op Jazzhelden zegt hij een “gezond geluid” te willen hebben. Geen fluisterhoorn! Een hoorn des overvloeds liever! Toch zit er een aangename melancholische ondertoon in zijn klankpalet. De elegante, licht gepolijste bebop van Brown ligt hem na aan het hart, maar ook Freddie Hubbard, de Cassius Clay van de trompet, ziet Breuls als een held. Hij zegt liever gestructureerd dan hip te willen spelen. Hij noemt tal van trompettisten. Tom Harrell, de man die met gitarist Jim Hall speelde, en natuurlijk ook Chet Baker. Breuls zegt na een concert altijd een “schaderapport” op te maken. Wat is er allemaal niet goed gegaan op het podium. Dat mag niet onder het tapijt geveegd worden. Breuls neemt kritiek van muzikanten dan ook zeer serieus. Breuls is geen branieschopper. Hij moet zich schrap zetten voor bravoure. Hij heeft moeite moeten doen om het overgecontroleerd spelen los te laten. Sympathieke man! Dat pianist Karel Boehlee in de begeleidingsband van Breuls zit is bijzonder. Toots Thielemans noemde hem ooit zijn favoriete pianist. Tenorsaxofonist Simon Rigter heeft tien jaar lang met trompettist Ruud Breuls in de frontlinie gestaan van de “Buddies of Soul”, een kwintet in de hardboptraditie. Contrabassist Jos Machtel vormt een heerlijk hechte ritmesectie samen met slagwerker Marcel Serierse.
Bezetting:
Ruud Breuls – trompet
Simon Rigter – tenorsax
Karel Boehlee – piano
Jos Machtel – bas
Marcel Serierse – drums.
Aanvang film 19.30 uur;
Aansluitend jazzconcert, aanvang +/- 21.00 uur.
Kosten:
Entree film + concert € 18,- (niet-leden), € 13 ,- (leden)
Entree film: € 8,- / € 6,-
Entree concert: € 12,-/ € 9,-
Op Koningsnacht is de Oliemolenhof het toneel voor een openluchtbioscoop. Neem plaats op de rand van de cirkel, op één van de picknick bankjes of neem zelf een lekkere (strand)stoel of zitzak mee en laat je verrassen door The Red Turtle van Michael Dudok de Wit. The Red Turtle is een ontroerende en boeiende teken/animatiefilm. Een animatie zoals deze kom je niet vaak tegen. ‘Betoverend en meeslepend’, aldus de Volkskrant. Er wordt niet gesproken in deze film, de beelden en de muziek vertellen het verhaal. Waar het over gaat? De hoofdpersoon spoelt aan op een eiland en probeert te overleven. Hij ontmoet een rode schildpad die de man er steeds van weerhoudt om het eiland te verlaten. En aan land verandert de schildpad in een vrouw…
Het terrein en de bar zijn open vanaf 19:30 uur. De film duurt 1 uur en 20 minuten.
Oranje Bitter is een kunstmanifestatie op Koningsdag, in een leegstaand café in de Bloemendalsestraat. Een middag ramvol Amersfoortse artiesten en doorlopend muziek, theater, performance, film en beeldende kunst. Er zijn optredens van De Spullenmannen, Dick Cools, Ron Jagers en anderen. Als hoogtepunt is er de presentatie van de nieuwste verjaarskalender van de Voorzitter van de Prins Bernhard Fanclub.
Op deze zondag houdt Flip Lambalk een verhaal over Goivanni Battista Piranesi (1720-1778) en zijn invloed op de (on)zichtbare architectuur.
“Steden zijn, net als dromen, opgebouwd uit verlangens en angsten”, aldus Marco Polo in het boek Onzichtbare Steden van Italo Calvino (1972).
Galerie De Ploegh organiseert van 17 maart t/m 5 mei 2019 onder diezelfde titel een tentoonstelling waarbij wordt ingehaakt op de 2 exposities over Caspar van Wittel die vrijwel tegelijkertijd plaatsvinden in het museum Flehite en in Kunsthal KadE, beiden in Amersfoort.
Waar Flehite en KadE onder de titel “Stadsgezichten” werken van Caspar Adriaensz. Van Wittel (1653-1736) en andere kunstenaars tonen kiest Galerie De Ploegh juist voor een heel andere benadering. De tien deelnemende kunstenaars laten zich behalve door Van Wittel ook inspireren door imaginaire oorden; steden die Italo Calvino oproept bij het beschrijven van zijn reizen aan de Chinese Keizer Kublai Kahn. De getoonde werken hebben met elkaar gemeen dat volstrekt onduidelijk is waar de werkelijkheid eindigt, en waar de verbeelding begint.
Deelnemende kunstenaars:
Barbara Bläsing, Willemijn van Dorp, Famke Hajonides, Ron Jagers, Flip Lambalk, Justyna Pennards-Sycz, Margherita Pianarosa, Ruben van de Scheer, Helmi Schellinger en Jos Verschaeren.
In de maand Mei is de expositieruimte van Artishock gereserveerd voor eindexamenwerk van leerlingen V6 van het Baarnsch Lyceum. De school heeft VWO 6 Baarnsch lyceum kleincreatieve vorming hoog in het vaandel. De gehele maand zullen het eindexamenwerk van de leerlingen kunstzinnige vorming te bezichtigen zijn.
In het lokaal voor het vak Kunstzinnige Vorming van het Baarnsch Lyceum is het een kleine chaos. Overal ligt het verscheiden werk van de examenkandidaten, wachtend op een beoordeling.
“Dat is een behoorlijke klus.” Aan het woord is docent René Heeres. “Want wat je hier op de tafels ziet liggen is nog maar de helft van het eindcijfer. De examen opdracht bestaat uit een thema naar eigen keus wat vanaf het eerste moment bijgehouden moet worden in een dummy, een boek met lege bladzijden”.
René: “De leerlingen kregen een dummy met de opdracht om elk onderdeel, hoe minuscuul of ogenschijnlijk nietszeggende gedachte ook, erin op te schrijven of te schetsen en om inspiratie materiaal er in te plakken. Dit heeft een dertigtal dikke boeken opgeleverd die ik straks mee naar huis zal nemen om ze allemaal door te nemen. Dit is heel belangrijk, het is namelijk de andere helft van het uiteindelijke cijfer wat ze voor de opdracht zullen krijgen.
Opening zaterdag 4 mei 20:15 (na de Dodenherdenking om 20:00). Daarna gratis JazzClub, met het trio rond de jonge pianist Floris Kappeyne (1995), met Wouter Kühne op drums en Tijs Klaassen op contrabas. Het hoge niveau van de muzikanten is ook te horen op het debuutalbum ‘Interchange.’
De inmiddels traditionele kunstmarkt strijkt deze zaterdag neer op het Lieve Vrouwekerkhof. Kunstenaar s uit hetere land, maar ook lokale artiesten, presenteren hun kunst.
De kunstenaars staan zelf bij hun kraam. Belangstellenden kunnen in gesprek gaan over waarom en hoe ze de kunstwerken gemaakt hebben. Diverse kunstenaars zullen demonstreren hoe het proces in zijn werk gaat.
Orde en Chaos is een expositie van LKG de Ploegh op twee locatie’s in de binnenstad van Amersfoort. 25 kunstenaars – waaronder 9 gastkunstenaars – laten in hun kunstdiscipline een actuele visie zien op het leven en de betekenis van Johan van Oldenbarnevelt. De fenomenen van toen zoals de strijd om geloofs- en individuele vrijheid, het verlangen naar tolerantie, het zich verweren tegen onderdrukking, het opvangen van vluchtelingen, maar ook geopolitieke verschuivingen met als gevolg wanorde, zijn tot op heden nog steeds actuele onderwerpen.
De opening is in Galerie de Ploegh met een inleiding door Birgitta van Blitterswijk, conservator vervolgens om 16.00 uur ontvangst in de Sint-Joriskerk met een openingswoord door René van Stipriaan, literair-historicus, en presentatie van de catalogus.
Deelnemende kunstenaars St. Joriskerk:
Peter van den Akker, Jacqueline Bohlmeijer, Nelson Carrilho, Lucia Fransen, Rikke ter Horst, Maria Ikonomopoulou, Omar Imam, Ron Jagers, Jeannet Klement, Gregory Kohelet, Davitha van de Kuilen, Frits Nolte, Pablo Ponce, Mark van Praagh, Monique Sleegers, Lyanne Tonk, Eleni Tzatzalos, Nora Welgraven en Niek Wittebrood.
Deelnemende kunstenaars Galerie de Ploegh:
Gerard Akerboom, Wietse Dekker, Dorette Giling, Bernadette Goossens, Omar Imam, Heleen van Nieuwland, Pablo Ponce, Cécile van Spronsen en Jos Verschaeren.
Sint-Joriskerk: open di t/m za 11 – 17 uur | toegang 1 euro,
kinderen t/m 12 jaar gratis | zon 14.30 – 17 uur | toegang gratis
14 t/m 16 mei, 19 juni en 4 juli gesloten vanwege geluidsopnamen
30 mei Hemelvaart en 10 juni Pinksteren gesloten
24 mei, 15 en 22 juni en 5 juli gesloten na 14 uur
Galerie de Ploegh: open do/vrij 11 – 17 uur | zat/zon 13 – 17 uur
De twee locaties liggen op 8 minuten lopen van elkaar.
Op deze dinsdag, om 20:00 uur, is het zover. Atze, fotograaf, beeldend kunstenaar, dichter wordt met zijn 90 jaren jong in het zonnetje gezet. Met deze feestelijke presentatie van zijn, door Roelof Meijer geschreven boek, “Leven in de Kantlijn”, krijgt Atze het eerste exemplaar uitgereikt.
Er is een gevarieerd programma, met live radio uitzending, live muziek, interviews en natuurlijk de uitreiking van het eerste exemplaar van dit prachtige boek. Er is een expositie van het werk van Atze verdeeld over 2 verdieingen! Kijk voor meer informatie op de site van FotoExpo202.
Tickets en inschrijven verplicht!
Bij de aanschaf van een ticket heeft u recht op:
*Het door Atze Haytsma en Roelof Meijer gesigneerd boek “Leven in de kantlijn”;
*Twee drankjes (bier, fris, wijn , koffie of thee), u krijgt hiervoor 2 muntjes, andere drankjes kunt u aan de bar bestellen en afrekenen;
*Als eerste toegang tot de exposities;
*U maakt de live radio uitzending van de Golfbreker Radio Amersfoort mee;
*Live optreden.
Inloop vanaf 19:30 uur. Het officiële programma is van 20:00 uur tot 22:00 uur, bij ‘t Nonnetje.
Het boek van Atze Haytsma, “Leven in de Kantlijn, auteur Roelof Meijer, is na deze avond te koop voor € 29,50.
De KunstKijkRoute van Amersfoort is met haar méér dan 23-jarig bestaan één van de oudste open atelierroutes van Nederland. Kunstenaars en galeries openen hun deuren van 13.00 tot 17.00 uur. Ook zijn er dit jaar weer nieuwe gastlocaties met bijzondere exposanten. Naast het vertrouwde aanbod zijn ook dit jaar weer nieuwe deelnemers toegevoegd. Voor het publiek is er dus veel te zien als zij besluiten een culturele wandeling door de stad te maken.
De hele stad, het centrum en daarbuiten, zal in het teken staan van de KunstKijkRoute. Tevens een verkoop expositie i.s.m. Frame.de.Galerie in de Stad van Cahen en een groepsexpositie in De Volmolen.
Gratis boekje
Jaarlijks worden de ateliers en galeries bezocht door ongeveer 5.000 kunstliefhebbers. Velen maken gebruik van de handige brochure met plattegrond, waarop alle adressen zijn vermeld. Het boekje is gratis te verkrijgen bij afhaalpunten zoals de VVV, de musea, winkels en horeca in en buiten Amersfoort. Deelnemende ateliers en galeries zijn gemakkelijk te herkennen aan de KKR-vlag met het beeldmerk van de KunstKijkRoute.
Geen zin om alleen naar de film te gaan? Je bent niet de enige en daarom organiseert De Lieve Vrouw CineSingle! Een maandelijks filmmatinee op zondag als bijzonder ontmoetingsmoment voor single filmliefhebbers van alle leeftijden. Vooraf samen koffie drinken of juist borrelen na afloop in het café: de ideale setting voor een sfeervolle kennismaking. Inloop vanaf 11.00 uur.
Wild Rose van Tom Harper
Jessie Buckley schittert als jonge moeder en muzikale wildebras uit Glasgow die wil doorbreken in Nashville. Tot grote ergernis van haar moeder, gespeeld door Julie Walters, die vindt dat ze haar kinderen verwaarloost.
Rose-Lynn Harlan (heerlijk neergezet door Jessie Buckley) wil haar droom najagen en doorbreken als countryzangeres in Nashville. Maar als jonge moeder uit Glasgow, met cowboyhoed, witte laarzen én enkelband omdat ze net uit de gevangenis komt, ligt dat niet erg voor de hand. Haar moeder (Julie Walters) is er klaar met zorgen voor haar kleinkinderen en vindt dat haar dochter eindelijk eens verantwoordelijkheid moet nemen voor haar leven.
Een pakkend, hartverwarmend verhaal, goede acteurs en lekker veel muziek in deze film van regisseur Tom Harper (bekend van ‘Peaky Blinders’). De soundtrack bevat zowel originele songs die exclusief voor de film zijn geschreven als covers van nummers van gevestigde country-artiesten zoals Emmylou Harris en Wynonna Judd, folkartiesten John Prine en Patty Griffin, en de Schotse indie-rockband ‘Primal Scream’. Lengte film 101 minuten.
CineSingle op Facebook: >>
De KunstKijkRoute van Amersfoort is met haar méér dan 23-jarig bestaan één van de oudste open atelierroutes van Nederland. Kunstenaars en galeries openen hun deuren van 13.00 tot 17.00 uur. Ook zijn er dit jaar weer nieuwe gastlocaties met bijzondere exposanten. Naast het vertrouwde aanbod zijn ook dit jaar weer nieuwe deelnemers toegevoegd. Voor het publiek is er dus veel te zien als zij besluiten een culturele wandeling door de stad te maken.
De hele stad, het centrum en daarbuiten, zal in het teken staan van de KunstKijkRoute. Tevens een verkoop expositie i.s.m. Frame.de.Galerie in de Stad van Cahen en een groepsexpositie in De Volmolen.
Gratis boekje
Jaarlijks worden de ateliers en galeries bezocht door ongeveer 5.000 kunstliefhebbers. Velen maken gebruik van de handige brochure met plattegrond, waarop alle adressen zijn vermeld. Het boekje is gratis te verkrijgen bij afhaalpunten zoals de VVV, de musea, winkels en horeca in en buiten Amersfoort. Deelnemende ateliers en galeries zijn gemakkelijk te herkennen aan de KKR-vlag met het beeldmerk van de KunstKijkRoute.

Op zondag 26 mei houdt Peter van den Akker in Galerie De Ploegh een boekpresentatie (“Zoektocht Day in Day out” met oeuvrecatalogus, crowdfunding en ontwikkeling van zijn werk vanaf 1978) waarna hij en zijn toehoorders naar de Sint Joriskerk wandelen om zijn werk en dat van collega kunstenaars te bewonderen is (expositie Orde & Chaos). De start van de boekpresentatie is 14:00 uur en de wandeling naar de kerk begint om 15:00 uur. Vanzelfsprekend zal het boek van Peter na de presentatie te koop zijn.
‘Single Camping’ is een zoetzure muzikale komedie over vijf kersverse singles op een camping, gerund door een fanatieke therapeute en een genderneutrale animatieclown.
Wat als u net gescheiden bent en u zit de halve zomer in u eentje opgescheept met de kinderen? Of wat als u ze juist tegen uw zin een halve zomer moet missen? Wat als u kampt met een minderwaardigheidscomplex én een verwaarloosd libido? Of een bedroevend lege bankrekening en de schurft aan kamperen hebt, maar er toch even uit moet? Dan biedt deze camping met een uniek ‘Happy Singles-concept’ uitkomst.
Vijf van de allerbeste komedieacteurs van Nederland brengen dé kampeerkomedie van 2019. Voor iedereen die single is, dat ooit was, het graag zou willen zijn of juist nooit hoopt te worden. Voor alle kampeerders en krampeerders. Afijn, voor iedereen dus. Want flirten met een wc-rol onder de arm, slapen op een mierenhoop, stiekeme hunkering bij het kampvuur en te intense sociale controle: het was zelden zo hilarisch.
www.bostheaterproducties.nl
‘Single Camping’ is een zoetzure muzikale komedie over vijf kersverse singles op een camping, gerund door een fanatieke therapeute en een genderneutrale animatieclown.
Wat als u net gescheiden bent en u zit de halve zomer in u eentje opgescheept met de kinderen? Of wat als u ze juist tegen uw zin een halve zomer moet missen? Wat als u kampt met een minderwaardigheidscomplex én een verwaarloosd libido? Of een bedroevend lege bankrekening en de schurft aan kamperen hebt, maar er toch even uit moet? Dan biedt deze camping met een uniek ‘Happy Singles-concept’ uitkomst.
Vijf van de allerbeste komedieacteurs van Nederland brengen dé kampeerkomedie van 2019. Voor iedereen die single is, dat ooit was, het graag zou willen zijn of juist nooit hoopt te worden. Voor alle kampeerders en krampeerders. Afijn, voor iedereen dus. Want flirten met een wc-rol onder de arm, slapen op een mierenhoop, stiekeme hunkering bij het kampvuur en te intense sociale controle: het was zelden zo hilarisch.
www.bostheaterproducties.nl
Gesprek met een kop thee aan tafel. De aanzet komt van een kunstwerk van Gonneke Prak dat we deze maand in bruikleen krijgen.
Gonneke heeft twee jaar geleden een zomer lang haar vurige zwaan buiten op de gevel van de kerk gehangen in het kader van de kunstroute Heilige Huisjes. Ze maakt opnieuw iets speciaal voor deze kerkruimte.
In het kader van een bijzonder uitwisselingsproject tussen cultureel podium Artishock en Kunstencentrum Idea Soest, vindt zaterdagavond 1 juni om 20.00 uur de opening plaats van de expositie PORTRET.
De getoonde werken zijn gemaakt tijdens de cursus portretschilderen bij Idea onder leiding van kunstenaar en docent Erwin van Zijl. Hij is supertrots op de resultaten:
“De cursisten werken heel divers. De één schildert met olieverf, de ander met acryl maar ook wel met potlood en zelfs af en toe ruimtelijk.”
Het plezier van het portret!
Erwin vertelt: “Het plezier in het schilderen, daar ligt in mijn lessen de nadruk op. De cursisten komen hier om even te ontspannen en elkaar te ontmoeten. Schilderen is daar een hele goede methode voor. Voor mij hoeven ze niet zo te zoeken naar nieuwe wegen of uitdagingen, maar als ik merk dat ze ervoor openstaan, sta ik ze met veel plezier ter zijde.”
“De getoonde werken zijn wel met meer aandacht gemaakt dan anders. Je probeert de mensen toch wat te leren en ze een beetje uit te dagen over hun grenzen heen te gaan. Ik leg de lat daarin niet te hoog, maar ik wil mijn cursisten wel wat beheersing meegeven.”
“En wat het mooie van deze schilderijen is, dat ze er langer aan hebben kunnen werken dan normaal. Dat geeft meer verdieping in het onderwerp. Zo leren ze zichzelf ook meer ontwikkelen en hun eigen draai te vinden.”
“De deelnemers hebben extra hun best gedaan om de werken mooi in te lijsten. Ook al schilderen sommigen al jaren, het blijft spannend. Voor de meesten is het de eerste keer is dat zij ‘serieus’ exposeren.”
Scheiding hersteld
Na de oprichting in 1967 van Artishock als kunstenaarsvereniging, werden er langzamerhand steeds meer cursussen gegeven. Dat werd zoveel activiteit, dat op een gegeven moment de cursussen zijn afgesplitst. De vereniging bleef in het Sint Josephgebouw, terwijl de cursussen opgingen in een stichting die we nu kennen als Idea.
Met deze expositie komen de twee weer samen. In het kader van de uitwisseling zal Artishock exposeren in het gebouw van Idea aan de Willaertstraat. Dat zijn dan schilderijen van de Tekenclub rond het thema ‘Grenzeloos Verlangen.’
Jazzclub
Zoals gebruikelijk op de eerste zaterdag van de maand, is er ook een gratis jazzconcert. Artishock Jazzclub presenteert deze keer vanaf 20:30 een optreden van Judith Nijland & Libor Šmoldas. Zij brengen een muzikaal eerbetoon met eigen arrangementen en teksten over het leven van de grote Amerikaanse jazzheld Wes Montgomery.
De expositie is te zien tijdens activiteiten tot en met 27 juni. U kunt ook langskomen op: woe- en vrijdagochtend van 10-12 uur of maandag- en woensdagavond van 19.15-20.15 uur. Verder in overleg: 06 25586354.

Gastkunstenaar van LKG De Ploegh Gregory Kohelet, exposeert in de Sint-Joriskerk met het drieluik “Balans tussen Goed en Kwaad” (expositie Orde & Chaos). Zondag 2 juni a.s. om 14.00 uur geeft hij een workshop in de galerie van De Ploegh. Schilderen is meestal een individuele bezigheid, bij integrale schilderkunst gaat het over samenwerking en verbinding. Materialen: verf en papier. Zie ook de website gregorykohelet.nl
Aanmelden via info@deploegh.nl of telefonisch tijdens openingstijden van de Galerie (www.deploegh.nl) Maximaal aantal deelnemers 15
Kosten: geen, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld
Theo Koot, een Eemlandse auteur, presenteert 3 juni zijn vierde gedichtenbundel in het Leescafé van het Cultuurhuis Woudenberg. Deze bundel draagt de naam ‘Voor M en andere liefdesgedichten’.
Voor M en andere liefdesgedichten is de vierde gedichtenbundel van Theo Koot (1952, ‘s Gravenhage). Eerder publiceerde de auteur: Op een trip in het leven (2012), Gedicht voor onze (klein)kinderen (2013) en Zwarte Roos (2017). Ook publiceerde de auteur in diverse bloemlezingen van o.a. de Uitgeverij Heimdall. Koot schrijft gedichten over alle facetten van het leven, waaronder over de dood, beelden uit de natuur en over de liefde.
In de laatste bundel haalt de auteur via zijn gedichten het verleden naar voren. Voor M en andere liefdesgedichten is geschreven voor zijn Muze. De gedichten tonen de liefde aan in alle facetten. De auteur neemt geen blad voor de mond, terwijl hij het toch zo plastisch omschreven heeft.
De bundel bevat gedichten met één specifieke thema: de liefde. Het zijn 49 bladzijden waar de liefde vanaf spat. Opgetekend in de loop der jaren. De bundel bestaat in principe uit één lang gedicht in verschillende stijlen opgeschreven en valt daarom moeilijk onder één noemer te vangen. Daarnaast staan er zes andere liefdesgedichten in. Ook deze hebben verschillende stijlen, maar allen zijn makkelijk leesbaar.
Programma
17.00 uur: Welkom met een hapje en een drankje
17.45 uur: Praatje over de gedichtenbundel en overhandigen van het eerste exemplaar aan dichter Gerhard ter Winkel
18.00 uur – 19.00 uur: Napraten met een drankje en een hapje
In de vierde editie van Dit moet je zien! vertonen we de Nederlandse filmklassieker ‘Turks Fruit’ uit 1973. Kunstenaar Eric word als lifter opgepikt door roodharige Olga. Ze krijgen prompt een auto-ongeluk, maar het wordt het begin van een intense liefdesgeschiedenis. Een boekverfilming door Paul Verhoeven.
DIT MOET JE ZIEN!
Dit Moet Je Zien! is een filmavond met een spraakmakend voorafje op de eerste woensdag van de maand. Elke film in deze reeks wordt ingeleid door een spreker die de film aan je introduceert en je een andere kijk geeft op de film. Deze keer spreekt Coen Molenveld, hij werkt al jaren in de horeca, is trouwambtenaar en weet alles over de liefde.

Lezing ‘Het Beeld Voorbij’ (met muziek en dans) door gastkunstenaar Nelson Carrilho, wiens beelden vooral te zien zijn in de openbare ruimte. In Amsterdam staan zij in verschillende parken en binnenkort worden ook elders in Europa beelden van hem geplaatst. Het gaat hem meer om de verhalen die de beelden vertellen dan puur om de schoonheid. Dit zal hij op een heel eigen manier presenteren en er zal ook een film getoond worden. Nelson Carrilho exposeert op dit moment in de Sint-Joriskerk met drie bronzen beelden, na afloop wandelen we daarheen.
Voor alle activiteiten: een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld – wij sparen voor ons jubileumjaar:)
Aanmelden: e-mail info@deploegh.nl of telefonisch 033-475077 (tijdens openingstijden van de galerie)
Elke maand op de tweede donderdag wordt een gelegenheid geboden om als Amersfoorts professioneel beeldend kunstenaars elkaar te ontmoeten.
-Locatie: boeken, bonen & blaadjes
-Tijd: 17.00-20.00 uur.
Er is maaltijdsoep en brood te bestellen.
Elke maand wordt De Volmolen omgetoverd door een kunstenaar. Deze maand gaat de 17-jaar jonge Sosse Serpenti aan de haal met de muren van ons historisch pand.
SOSSE SERPENTI:
Sosse, nu studerende aan ArtEZ Zwolle, stond vorig jaar in de finale van Kunstbende, waar ze er met de derde prijs vandoor ging. Ze viel op met haar eigenzinnige schilderstijl. Haar grote, grafische en kleurrijke muurschilderingen vol verstrengelde lichamen en ander soort smeerpijperij zullen de komende periode de ruimte overmeesteren.
Ook benieuwd naar het eindresultaat? Kom dan naar het openingsfeest van onze nieuwe exposant en laat je meenemen in de levendige wereld van Sosse!
PROGRAMMA:
19:00: Deur open
20:00: Feestelijke opening
20:15: DJ’s
– Bar aanwezig (Pin Only)
Georganiseerd door Florens Kool en De Volmolen Amersfoort.
Geen zin om alleen naar de film te gaan? Je bent niet de enige en daarom organiseert De Lieve Vrouw CineSingle! Een maandelijks filmmatinee op zondag als bijzonder ontmoetingsmoment voor single filmliefhebbers van alle leeftijden. Vooraf samen koffie drinken of juist borrelen na afloop in het café: de ideale setting voor een sfeervolle kennismaking. Inloop vanaf 11.00 uur.
Yuli – Icíar Bollaín
Waargebeurd verhaal over de rebelse Carlos Acosta (bijnaam: Yuli) die in de jaren ’80 door zijn vader naar de Nationale Balletschool van Cuba wordt gestuurd. Hij wordt een van de beste dansers van zijn generatie…
Cuba, jaren ’80. De rebelse Carlos – liefkozend Yuli genoemd door zijn vader Pedro – heeft de schoolbanken altijd weten te vermijden en groeit op in de straten van Havana. In de hoop op een beter leven stuurt Pedro zijn getalenteerde zoon naar de Nationale Balletacademie van Cuba. Yuli heeft er weinig zin in, maar ondanks zijn eerste weerstand, wordt hij uiteindelijk toch gegrepen door de wereld van het dansen. Het blijkt het begin van een legendarische carrière.
Carlos Acosta danste al op zijn 25ste bij het gerenommeerde Londense Royal Ballet, waar hij onder meer als eerste donkere danser ooit de rol van Romeo op zich nam. Tot op de dag van vandaag geldt Acosta wereldwijd als een van de beste dansers van zijn generatie.
CineSingle op Facebook: >>
Omar Gatica, Yto Aranda, Rosario Huidobro, Andres Aliaga, zijn onbekende namen in Nederland maar in Chili is het de crème de la crème. Stichting Wereldartiesten haalt deze gerenommeerde kunstenaars naar Nederland en presenteren Pulso Terrestre; drie beeldende exposities en drie kunstacties, waarbij ze de uitwisseling aangaan met lokale Amersfoortse kunstenaars.
Op 18 juni gaan deze kunstenaars in gesprek met het publiek omtrent actuele thema’s in de hedendaagse kunst.
PULSO TERRESTRE:
Een multidisciplinaire expositie van vier Chileense artiesten. Omar Gatica (schilderijen en tekeningen), Yto Aranda (mixed-media), Rosario Huidobro (schilderijen) en Andres Aliaga (schilderijen en etsen) tonen een diversiteit aan visuele taal over het gemeenschappelijke thema Hartslag der Aarde.
Op 23 juni is de boekpresenatie van de Eemlandse auteur Adriënne Nijssen. ‘Het paradijs ontvlucht’ is een verhaal over wanhoop, twijfel, keuzes maken en uit het niets een nieuw leven opbouwen. Wellicht een eigen paradijs creëren. Nijssen schrijft op directe en indringende wijze over een vrouw die zich ontworstelt aan Jehovah’s getuigen en haar leven opnieuw gestalte probeert te geven.
Hoever kun je gaan in de trouw aan een organisatie, die jou laat geloven dat je in rechtstreekse dienst staat van de Ware God en dat je in het paradijs komt als je je aan alle regels en wetten houdt. Heel ver dus. Tot in de dood. De eigen dood of die van een kind, als het zo moet zijn, daar gaat een Jehovah’s Getuige niet voor aan de kant. Ingrid weet dat als geen ander. Zesendertig jaar deed ze er alles aan om in het paradijs te komen dat haar was beloofd. Tot het haar teveel werd. Na een zelfmoordpoging belandt Ingrid in een groepstherapie. Daar wordt ze smoorverliefd op een medepatiënte. Tot die tijd dacht Ingrid dat homoseksualiteit alleen bij mannen voorkwam. Ze worstelt maandenlang met haar gevoelens maar kiest tenslotte voor zichzelf. Ze ontvlucht het paradijs en moet daarbij haar ouders, haar broer en haar twaalfjarige dochter achterlaten. Bijna wereldvreemd begint ze aan haar moeilijke zoektocht en een ander leven.
De inloop van deze middag is om 14.00 uur. De boekpresentatie start om 14.30 uur.
Na het grote succes van Grease en Mamma Mia tijdens voorgaande edities vertonen we dit jaar op vrijdagavond 28 juni vanaf 19.00 uur Saturday Night Fever als Meezing Movie in het Maleweteringpark op een enorm 30 m2 scherm. Met karaoke teksten, dus uit je hoofd leren is niet nodig. Gezellig op het gras, picknickkleed of stoeltje mee en zingen maar! Uiteraard staat onze bar ook in het park met hapjes en drankjes om dit gratis toegankelijke evenement te kunnen bekostigen.
Deze film wordt mede mogelijk gemaakt door Zwaartafelen.
Programma:
19.00 DJ Brazy
20.00 Start Meezing Movie Saturday Night Fever
22.30 DJ Brazy
23.30 Einde Meezing Movie
In de vijfde editie van Dit moet je zien! nemen we een duik in de tijd van de kunststroming: Het surrealisme. Er zullen meerdere korte films worden vertoond waaronder Un Chien Andalou, de surrealistische film van de Spaanse regisseur Luis Buñuel en kunstenaar Salvador Dalí.
DIT MOET JE ZIEN!
Dit Moet Je Zien! is een filmavond met een spraakmakend voorafje op de eerste woensdag van de maand. Elke film in deze reeks wordt ingeleid door een spreker die de film aan je introduceert en je een andere kijk geeft op de film. Deze keer is de avond samengesteld door Adinda van Wely, die niet haar mond kan houden over hoe interessant kunstgeschiedenis is, en het liefst zou willen wonen in een museum.
Georganiseerd door KamerFilm en De Volmolen Amersfoort
Op 2 juli verschijnt de nieuwe thriller van schrijversduo Nicci French, Huis vol leugens. Vier dagen later, op zaterdag 6 juli, zijn ze bij ons te gast om hun boek te signeren.
En speciaal voor hen, èn voor u, blijven wij een halfuurtje langer open.
Klein-serie. De vijfenveertigjarige Neve leidt een ogenschijnlijk gelukkig leven, met haar echtgenoot en drie kinderen. Schijn bedriegt, want ze heeft een affaire met een getrouwde man. Ze spreken regelmatig af in zijn pied-à-terre in Londen. Op een dag krijgt Neve een berichtje dat ze naar het appartement moet komen en ze treft daar haar minnaar dood aan; zijn schedel is ingeslagen. In paniek begaat ze een grote fout: ze maakt de plaats delict schoon, zodat het lijkt alsof ze er nooit geweest is. Ze wil niet dat haar affaire aan het licht komt. Maar daarna heeft ze geen keus: ze moet blijven liegen. Tegen haar gezin, haar collega’s en haar vrienden. En dan blijkt dat iedereen wel iets te verbergen heeft… **** ‘Nicci French is een meester in het opbouwen van psychologische spanning.’ – De Morgen