
In deze compleet nieuwe familiemusical, naar het wereldberoemde sprookje van Duizend-en-een-nacht, neemt Theater Terra iedereen vanaf 6 jaar mee naar de magische wereld van Aladdin. Deze straatjongen met lef probeert in een betoverde stad een mooie Arabische prinses uit handen van een boze tovenaar te redden. Met hulp van de geest uit een magische wonderlamp heeft Aladdin de gave om een machtige prins te worden. Maar de tovenaar probeert natuurlijk ook om deze magische lamp in handen te krijgen. Om de prinses te redden en de tovenaar te verslaan, moet Aladdin bewijzen dat hij het in zich heeft om een echte prins te worden!
Na afloop van de voorstelling is er een meet & greet in de foyer waarbij je met Aladdin en de Prinses op de foto kan!

Het kan niet anders of dit wordt een vrolijk theateruitje voor alle peuters en kleuters. Want na hun populaire animatieserie op Netflix en NPO 3 en het bioscoopsucces komen Masha en de Beer voor het eerst naar het theater met hun eigen familiemusical. Beer denkt eindelijk zijn rust gevonden te hebben, maar zijn ondeugende buurmeisje Masha kan geen seconde stilzitten. Het duurt niet lang voor ze met Beer en al haar andere bekende vriendjes terechtkomt in een doldwaas avontuur. Het prachtige poppenspel, de fleurige decors, de vrolijke meezingliedjes en het hartverwarmende verhaal maken van ‘Masha en de Beer Live!’ een beregezellige theaterervaring voor de hele familie. Na de voorstelling komen Masha en haar vriendjes naar de foyer om met de kinderen op de foto te gaan.
Een muzikaal sprookje voor de hele familie naar het boek van Jan Terlouw, in een hedendaags jasje gestoken en gespeeld door De Nachtdieren.
In een wereld waarin het vertrouwen in de politiek afneemt, het volk wordt opgezadeld met problemen in plaats van oplossingen en men opgroeit in angst, strijdt Stach voor de toekomst van onze kinderen en laat zien hoe het óók kan.
Zeventien jaar geleden overleed de Koning van Katoren. Sindsdien heerst er een minister die zich alleen bezighoudt met nutteloze zaken, terwijl de problemen van de bevolking zich opstapelen. De jonge Stach wil hier iets aan doen en besluit dat hij koning wil worden. De minister geeft Stach zeven onmogelijke opdrachten die hij moet volbrengen voor hij tot koning kan worden gekroond. Tijdens zijn avonturen helpt hij niet alleen de bevolking van Katoren, maar leert hij ook wat het inhoudt om een goede koning te zijn.
Leeftijd 6-80 jaar
7/4
14-16
Vernissage: Jacques Renoir
Op zondag 7 april vindt de vernissage plaats van ‘Au-delà du regard’, een expositie van fotografisch werk van Jacques Renoir.
Onder de titel ‘Au-delà du regard’ exposeert de gerenommeerde Franse fotograaf en cineast Jacques Renoir van 7 april t/m 30 juni 2019 een selectie van zijn indrukwekkend fotografisch werk in het Herman van Veen Arts Center op landgoed De Paltz Soest, Nederland. De scenografie is van de Belgische kunstpromotor Ingrid Verbraeken.
Uw gastheer en -vrouw zijn Herman van Veen en Gaëtane Bouchez.
Leden van het Nederlands Kamermuziekensemble spelen en er wordt gedanst door het Jong Harlekijn Danstheater.
Aansluitend zal Jacques Renoir een uitleg geven over zijn inspiratie en werken.

Theatermakers Geert Lageveen en Leopold Witte hebben er dringend behoefte aan om de balans op te maken. Ze zijn allebei dik in de vijftig. Hoe gaan ze daarmee om? Waar staan ze in het leven? Welke rol willen ze nog spelen? Hoe willen ze herinnerd worden? En welke plaatjes moeten er gedraaid worden op hun allerlaatste feestje? Op zoek naar antwoorden leggen Geert en Leopold elkaar het vuur na aan de schenen. Op dezelfde persoonlijke en herkenbare manier als in hun veelgeprezen ‘237 redenen voor seks’ delen ze vileine speldenprikken uit en steggelen ze over de dood. Waar de een de dood ziet als deel van het leven, bezweert de ander haar door allerlei doelen te stellen. Terwijl ze plaatjes draaien van overleden helden en leeftijdgenoten, associëren de mannen er luchtig op los. Regisseur Michiel de Regt laat Lageveen en Witte doen waar ze goed in zijn: een theatrale versie spelen van zichzelf.
www.orkater.nl
Lotje ontdekt dat er een krokodil in haar slaapkamer zit. En wel onder haar bed! Ze merkt al snel dat hij niets kwaads van plan is. Samen met Karel de krokodil vermaakt ze zich op een eenvoudige en kinderlijke wijze, wat het nou juist zo bijzonder maakt. Wie gaat er bijvoorbeeld met een krokodil in bad? Of temt hem met een hoepel? Na het zien van deze voorstelling zou je hopen dat er een krokodil onder je bed ligt! Een intieme voorstelling over angsten voor het slapen gaan die nauw aansluit op de belevingswereld van kinderen vanaf 4 jaar. De voorstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek van Ingrid & Dieter Schubert.

De liefste hondjes van de hele wereld zijn al lang te vinden in de Nederlandse boekwinkels, in het theater en op tv. Woezel & Pip zijn ooit bedacht door actrice Guusje Nederhorst en beleven sindsdien elke dag een nieuw avontuur in de Tovertuin. Maar vandaag komen de hondjes graag even naar buiten om kennis te maken met de bezoekertjes van het Openluchttheater033.
In de nieuwe liedjesshow van Woezel & Pip is het bot van Woezel plots verdwenen! Tijdens hun zoektocht beleven de hondjes de leukste avonturen; van de grootste pret op vakantie tot een verkleedpartijtje als échte koning en prinses. Ook komen Woezel & Pip hun beste vriendjes Buurpoes en Molletje tegen. Samen zingen ze de vrolijkste liedjes over vriendschap, samen spelen én over de Sloddervos.
Let op: deze voorstelling vindt plaats in Openluchttheater Amersfoort.

Zes acteurs bereiden zich voor op het spelen van ‘Casablanca’, geïnspireerd op de Hollywood-klassieker. Spelen zij dit stormachtige liefdesverhaal zoals het ooit is geschreven? Of neemt hun verhaal een andere wending?
Hoe dan ook, Stefan Rokebrand (Chez Brood, Celblok H) en Jamie Grant (KLEM, LEEF!) spelen de gedoemde geliefden waartussen de passie onvermijdelijk oplaait. Is de verwachting.
Een fonkelnieuwe muziektheatervoorstelling, die het klassieke verhaal verbindt met de prangende actualiteit en hierop reflecteert. Over een tijd waarin mensen met bootjes uit Europa vluchtten, in een tijd waarin Europa juist toevluchtsoord is. Casablanca als echo naar de toekomst, vol allesomvattende vragen en actuele dilemma’s.
‘Casablanca’ is geschreven door de veelgeprezen theaterauteur Jibbe Willems. De regie is in handen van Madeleine Matzer. Met bijzondere nieuw-gecomponeerde muziek van Gouden Kalf-winnaar Helge Slikker.
Ik verlang soms terug naar analoge dagen
naar dagen in zwart-wit.
Niet omdat vroeger alles beter was,
maar omdat ik toen nog dromen kon
over een toekomst.
www.bostheaterproducties.nl

Prinses Sassa, Toto en Koning Koos komen weer naar Flint! De populaire Z@ppelin-televisieserie ‘Het Zandkasteel’ is in tien jaar uitgegroeid tot een van de favoriete theateruitjes voor drieplussers. En geef ze eens ongelijk, want met Prinses Sassa en Toto beleef je altijd een mooi avontuur. Ditmaal spelen de kindervrienden en Koning Koos hun favoriete spelletje: piraatje. Op het toneel veranderen ze in stoere zeerovers en gaan ze met hun eigen boot op zoek naar een schat. Als ze die eenmaal vinden, glimmen Sassa en Toto van trots. De show zit vol leuke liedjes, zoals ‘De Neuzenkriebeldans’, en natuurlijk mogen de kinderen dansen en meezingen. Dus kom aan boord en vaar mee!
www.zandkasteeltheater.nl

Prinses Sassa, Toto en Koning Koos komen weer naar Flint! De populaire Z@ppelin-televisieserie ‘Het Zandkasteel’ is in tien jaar uitgegroeid tot een van de favoriete theateruitjes voor drieplussers. En geef ze eens ongelijk, want met Prinses Sassa en Toto beleef je altijd een mooi avontuur. Ditmaal spelen de kindervrienden en Koning Koos hun favoriete spelletje: piraatje. Op het toneel veranderen ze in stoere zeerovers en gaan ze met hun eigen boot op zoek naar een schat. Als ze die eenmaal vinden, glimmen Sassa en Toto van trots. De show zit vol leuke liedjes, zoals ‘De Neuzenkriebeldans’, en natuurlijk mogen de kinderen dansen en meezingen. Dus kom aan boord en vaar mee!
www.zandkasteeltheater.nl

Zoveel Kleuren is een muzikaal programma waarin wordt gezongen en gedanst. Natuurlijk niet alleen op het podium. Nee, Apennoten laat de jonge bezoekertjes (en hun ouders!) ook meespelen. Want muziek maken, dát doe je samen!
In de show komen de bekendste en leukste Apennoten liedjes voorbij. Deze nummers worden in een kleine bezetting gespeeld met keyboard en gitaar, bas of ukelele. En het leuke is: de kinderen kunnen met élk liedje meedoen. Hoe? Bijvoorbeeld door mee te zingen of te dansen. Bij sommige liedjes mogen een paar kinderen zelfs op het podium komen om een instrument te bespelen, te dirigeren of om mee te zingen.
Zoveel Kleuren is daardoor een feestje waarbij iedereen betrokken wordt en waarbij de kleine supersterren na afloop lachend naar buiten komen. Een show waarbij kinderen bovendien spelenderwijs wat meekrijgen op muzikaal gebied.
Apennoten is een trio dat bestaat uit Bas Fortgens, Menno Wolthers en Nienke van den Berg. Bas is de bedenker van Apennoten en is met het programma ook op televisie te zien. Menno Wolthers is pianist en zat samen met Bas jarenlang in de BZT-band van de BZT-show (KRO-NCRV). Nienke van den Berg is de zangeres van Apennoten. Tussen 2009 en 2018 was zij het gezicht van Zappelin.
Groot meezingfeest voor iedereen vanaf 2 jaar. Dirk Scheele zingt al 25 jaar zijn eigen kinderliedjes en heeft inmiddels al zo’n 400 nummers geschreven, waaronder een aantal grote kinderhits zoals Lieveheersbeestje, Ik loop als een beer en De fruitshake. Tijd om eens in de geschiedenis te duiken! In een groot meezingfeest voor jong en oud speelt Dirk de allerleukste Oudhollandse liedjes, maar dan natuurlijk helemaal op z’n Dirks.
Dirk steekt grote Oudhollandse hits als Ik zag twee beren, Op een grote paddenstoel, Cowboy Billie Boem en Helikopter in een heel nieuw jasje. Wat dacht je van Hoofd, schouders, knie en teen in een swingende funk en skaversie en In de maneschijn in een fluisterversie? Met ieder liedje gebeurt wel iets leuks en verrassends. Zeker als “Ik heb een tante in Marokko” uitmondt in een medley van een paar kinderliedjes uit andere culturen gezongen in het Nederlands. Als klap op de vuurpijl daagt Dirk het publiek uit om samen met hem ter plekke een Nieuwhollands liedje te maken! Maar natuurlijk zullen een aantal van Dirk’s eigen kinderhits ook niet ontbreken.

Willem woont alleen aan de rand van het bos. Hij geniet van de rust die hij heeft verdiend na een leven vol gevaarlijke avonturen. Hij zingt zeeroversliedjes, loert wat door zijn verrekijker over het water tot opeens een klein jongetje de rust verstoort. Het jongetje is een landrot, duidelijk. Aan landrotten heb je niks. Landrotten zeuren. Om woest van te worden!
Woeste Willem is een vertelvoorstelling over stoer doen, bang zijn en over vriendschappen die je niet aan ziet komen. De voorstelling is een bewerking van het boek Woeste Willem van Dieter en Ingrid Schubert.

De expositie wordt geopend op zondag 7 juli, 15.00 uur, door Riemke Leusink, voorzitter van de Amersfoortse Voedselbank. Live-muziek wordt verzorgd door “The environmental recycling house band”, o.l.v. Jelle Leusink. Afval bestaat niet en in de kunst al helemaal niet. Negen kunstenaars van Landelijke Kunstenaarsvereniging De Ploegh laten ieder op hun eigen manier zien dat materialen altijd nog een tweede, of zelfs derde keer, gebruikt kunnen worden.
Boodschappenzakjes, hardstenen dorpels, oude atlassen, kleurstaaltjes, knopen, lege tomatenpureeblikjes, onvoltooide werken van andere kunstenaars, overschilderingen van eigen werk, misbaksels, afvalstroken van houtsneden, textielresten en gehaktmolens; het komt allemaal voorbij als basismateriaal voor de in deze expositie getoonde werken.
Ook in eerdere tijden waren kunstenaars op soortgelijke wijze bezig. Van Vincent Van Gogh is het algemeen bekend dat sommige doeken overschilderingen zijn, en ook de schilders uit de Nederlandse Gouden Eeuw bedienden zich daar nogal eens van. In Italië maakte de Arte Povera beweging furore met kunstwerken uit goedkoop, en veelal hergebruikt materiaal; net als de Nouveaux Réalistes in Parijs. Hergebruik is van alle tijden.
De negen deelnemende kunstenaars: Henriëtte Coppes, Janine Eshuis, Flip Lambalk, Rian Peeperkorn, Justyna Pennards-Sycz, Ruben van der Scheer, Maartje Strik, Jos Verschaeren, Niek Wittebrood plaatsen zich met deze bijzondere tentoonstelling in een lange traditie, die waarschijnlijk nog lang zal voortduren.
Theater Terra maakt familievoorstellingen en musicals die te zien zijn over de hele wereld, waaronder in Nederland, Vlaanderen, Verenigde Staten, Canada, Verenigd Koninkrijk, Japan, China en Australië. Bekende voorstellingen van Theater Terra in grote theaterzalen zijn Kikker, Raad eens hoeveel ik van je hou en De kleine Zeemeermin. Theater Terra is winnaar van onder andere de Zilveren Krekel, meerdere Musical Awards en onderdeel van de NRC Cultuur Top 100 in 2016.
Samen met Dribbel alle peuters, kleuters én hun ouders een avontuur op de boerderij. Maar alle dieren zijn kwijt! Herkennen de kinderen alle geluiden en helpen ze de dieren terug te vinden? Na een tournee over de hele wereld is Dribbel van Theater Terra terug in Nederland voor de Dribbel minishow!
Naar de bekende boeken van Eric Hill, voor iedereen vanaf 2 jaar.
Leeftijd: vanaf 2 jaar. Duur: 40 minuten.
Theater open 13.30 uur.
Voor alle kunstliefhebbers hebben we bij ons Stadscafé iedere twee maanden een nieuwe expositie. Dit keer komt Fotograaf Cees de Vries exposeren met ‘Het Kleine Theater’.
Toen in 2009 het Internationaal Street Art Festival in Amersfoort de naam ‘Spoffin’ kreeg was Cees de Vries er meteen bij. Zijn voorliefde voor straattheater, gecombineerd met zijn passie voor fotografie, maakten het plaatje compleet. Een heleboel acts in 1 weekend gestopt, prachtige momenten, soms dynamisch, soms juist heel erg verstild…Cees weet het momentum enorm goed te pakken. Het zijn pareltjes, zijn foto’s en mooie herinneringen aan vaak hele speciale voorstellingen. Soms heel dichtbij, bijna op de huid, een blik gevangen, een beweging vastgezet, een interactie doorbroken en uit de context gehaald en toch ontzettend herkenbaar als street-art. Intiem, kwetsbaar, komisch, gevaarlijk en op het moment-supreme, of net daarvoor gevangen.
Na 10 jaar racen van hotspot naar hotspot is Cees gestopt en geeft hij het stokje door. De mooie plaatjes gaan we missen en daarom laat Cees een selectie van 7 foto’s zien in ons Stadscafé.
‘Het Kleine Theater’ hangt vanaf 13 augustus aan onze muur en wordt op dinsdag 20 augustus om 18.15 uur geopend door collega fotograaf Cees Wouda. Na de opening kunt u een vorkje meeprikken aan de shared-dining tafel voor 12,50 euro.
De expo is nog te zien t/m eind september.
Na 388 jaar is Roodkapje het ineens beu. Altijd hetzelfde verhaal. Ze besluit het eens helemaal anders te doen; ze kiest een ander pad, tot groot verdriet van de Wolf. Ze zwerft door het bos en komt allemaal vreemde, voor haar onbekende sprookjesfiguren tegen. Ze raakt steeds verder van huis. Gaandeweg komt ze erachter dat ze de wolf mist, meer dan ze ooit had kunnen denken…
Het Kleine Theater wil verhalen vertellen op de meest ambachtelijke manier. Zonder te veel gedoe, met mooie muziek en gekke personages. Sprookjes waar de spelers hun eigen draai aan geven, zodat ze niet te eng zijn voor de kleinste en niet saai voor de oudste.
Een spannende muzikale voorstelling over draken en vooroordelen. Teun denkt dat hij alles weet van draken. Ze zijn bloeddorstig, gemeen en niet te vertrouwen. Maar eigenlijk heeft Teun nog nooit een echte draak gezien. Dan wordt het dorp Zozaai opgeschrikt door zo’n monster. Tenminste … Hoorde Teun het nou goed? Was de draak aan het rijmen? Ook de draak is van slag. Iedereen is bang of wil bang zijn, omdat alle draken gemeen horen zijn. Maar hij is toch niet gemeen? En juist een vriendelijke draak? Als Trees zich ermee bemoeit is het hek van de dam. Teun denkt na. Is een vlinder zonder vleugels nog steeds een vlinder. En is een slang zonder staart nog steeds een slang? Of een schaap zonder wol, kan dat? Je hebt geen vleugels, geen tanden en geen vuur. Wat ben je nou voor een draak? Je bent een draak van niks!
Over de makers
De vriendelijke draak maakte Mark Haayema in 2012 bij Theater Gnaffel. Vervolgens verscheen ook het gelijknamige boek van zijn hand, dat inmiddels zijn derde druk heeft beleefd. Het verhaal is ook gespeeld met de muzikale begeleiding van het Residentieorkest en een koperkwintet van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Mark Haayema schrijft (jeugd)theater (oa. Herman van Veen, Meneertje Meer, Oma mag ik mijn pop terug? Sterrenwachter, Pipo de Clown) televisieseries (Woezel & Pip, Fien & Teun) en kinderboeken (Johannes de Parkiet is kerntitel van de KBW 2018). Tevens is hij (poppen)acteur in het theater en TV (oa. Boterhamshow, Sprookjesboom, Sesamstraat, Woefside Story, Warhorse, Woezel & Pip)
Dennis de Groot is (poppen)acteur in het theater (oa. Zorro, Peppa Pig, Woezel & Pip, Robin & Robél, Kikker is Verliefd, Tovenaar van Os, Warhorse, Ravelijn) en op TV (Wat een poppenkast, Hallo K3, Kosmoo, GTST). En is 8 jaar docent geweest in het basisonderwijs.
Discipline: poppentheater, leeftijd: 4+
Acteurs: Mark Haayema & Dennis de Groot
Regie & Poppen: Elout Hol
Tekst: Mark Haayema
Vormgeving: Marius van Dokkum
Speelduur: 45 minuten
Theater open 13.30 uur.
Het nieuwe seizoen begint Artishock met, onder andere, een expositie van Fotoclub Keistad. Op zaterdag 7 september om 20:00u vindt de feestelijke opening plaats. Op uitnodiging van Galerij Artishock hebben de fotografen de uitdaging aangenomen om op zoek te gaan naar het hart van Soest. Een uitdaging, want Soest is een langgerekt lintdorp en bijna alle leden wonen buiten Soest. Wat krijgen we te zien?
“Wij hebben ook nog maar één voorbeeld gezien. Op die foto staat een hert, het staat in onze besloten Facebookgroep. Het is geen eis, maar ik verwacht wel dat de meeste foto’s landschappelijk zijn. Waar denk je aan als je door Soest rijdt, van Amersfoort naar Baarn, of andersom?” Aan het woord is Evelien Kremer, of Karen van der Kolk, of Tessa Gaakeer. Of alle drie tegelijk. Samen hebben zij in april 2018 Fotoclub Keistad opgericht.
Inloop vanaf 19.30
Opening 20.00
Daarna JazzClub, met het Kai von Rosenberg trio. Vrije toegang.
Deze zondag wordt het Leusden Jazz festival afgesloten met een Kids Jazz in Theater de Tuin met de voorstelling ‘Een koffer vol muziek’. Deze familievoorstelling voor iedereen van vier jaar en ouder wordt gespeeld om 10.30 uur. Kaarten kunnen ook hiervoor vooraf online besteld worden voor het symbolische bedrag van € 1,- zodat iedereen zeker weet dat er plaats is.
“Op de oude zolder in het huis van opa vindt Benjamin een oude koffer, stoffig en versleten. Er zit een saxofoon in van meer dan 70 jaar oud.
Deze saxofoon is getuige geweest van de complete muziekgeschiedenis. Jazz, funk, motown, hiphop, dance en pop…”
De saxofoon neemt Benjamin en zijn publiek mee op een muzikale wereldreis door de gehele muziekgeschiedenis. Genres als motown, R&B, funk, hip hop, alles komt voorbij.
In deze voorstelling staat de ontwikkeling van de muziek centraal en tevens de sociale context waarin dat kon plaatsvinden. De rol van de kinderen vertolkt zich in luisteren, dansen, mee doen, improvisatie met een band, en bovenal GENIETEN!
Koffel vol Muziek is een spetterende, leerzame en ultiem vrolijke familie voorstelling. Een muzikale wereldreis voor jong en oud!Een kindervoorstelling die niet kinderachtig is, maar uitgaat van de intelligentie van kinderen. Ook voor volwassenen zeer leerzaam!
De productie van deze muziekvoorstelling ligt in handen van saxofonist en verteller Coen Witteveen (bekend van Typhoon). De andere muzikanten zijn Luc van Ruler (contrabas), Marius van den Brink (piano) en Bram Knol (drums).
Het Leusden Jazz festival is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Fonds Samenlevingsinitiatieven, Sena Performers, winkeliersvereniging De Hamershof, gemeente Leusden en het lokale bedrijfsleven.
Een vrolijke, swingende, dance voorstelling voor de kleintjes en zij die zich niet te groot voelen. Gezongen, gespeeld en gedanst door het Damadama Danstheater onder leiding van de Curaçaose Faizah Grootens, met Annerie van Loenen, Quincy Ignacia en/of Hani Andary.
Ik dans
ik dans
huppel en ik spring
draai als een vaantje
en ik zing
dans alleen
of in een grote kring
en als ik moe ben
sta ik even stil

Carry Slee is een van de succesvolste jeugdboekenschrijfsters van ons land. Hele generaties groeiden op met haar bekroonde en vaak verfilmde boeken. Goed nieuws dus dat na ‘Afblijven’, ‘Spijt’ en ‘Razend’ opnieuw een van haar bestsellers als musical op de planken wordt gezet.
‘Pijnstillers’ gaat over Casper, die door zijn moeder is opgevoed. Zijn vader heeft hij nooit gezien. Op een dag hoort hij dat zijn moeder kanker heeft en niet verder behandeld kan worden. Vanaf dat moment staat het leven van de jonge tiener helemaal op z’n kop. En dan zoent zijn beste vriendin ook nog met een jongen van wie de ouders niet uit Nederland komen, iets dat haar vader niet mag weten. Dus zegt ze dat ze iets met Casper heeft. En Casper zelf heeft ook vlinders in zijn buik. Want ondanks alles is hij vastbesloten het leven te vieren.
Van woensdag 16 oktober tot en met woensdag 6 november staat de begane grond van het Rietveldpaviljoen in het teken van de ruimtelijke inrichting van Nederland en Amersfoort.
In de landelijke en rondreizende tentoonstelling Panorama NL geven de rijksadviseurs een wenkend perspectief voor de inrichting van Nederland, daarmee een antwoord formulerend op de grote opgaven als de energietransitie en groeiende steden. Daarnaast geeft de gemeente in Panorama Amersfoort een impressie van de vraagstukken die in Amersfoort spelen voor de ruimtelijke inrichting van de stad. Dit in aanloop naar het opstellen van de Omgevingsvisie in 2020, waarin de gemeente aan moet geven hoe de stad zich kan ontwikkelen tot 2030. Naast de vraagstukken wordt de opbrengst getoond van gesprekken in de stad hierover en kunt u een informatiefilmpje over de ontwikkeling Langs Eem en Spoor bekijken.
FASadE organiseerde verschillende Jane’s Walks in Amersfoort. Fotograaf Rufus de Vries legde deze wandelingen op eigen wijze vast. Ook cursisten van Scholen in de Kunst keken door de bril van Jane Jacobs opnieuw naar Amersfoort. De foto’s zijn te zien op de tentoonstelling met een aantal korte filmpjes, opgenomen tijdens De Dag van de Stad in 2018. De Spaans-Italiaanse fotograaf Mattia Insolera neemt sociale structuren waar en vangt ze in fotobeelden. Een aantal foto’s uit de serie die hij maakte van Vathorst (2012, 033Fotostad) vormt een mooie toevoeging aan de expositie.
Opening en openingstijden
De opening door wethouder Astrid Janssen is op 15 oktober van 16.00 uur tot 17.30 uur. Wilt u hierbij zijn? Meld u zich dan voor 10 oktober aan via omgevingswet@amersfoort.nl
Van 16 oktober tot en met 6 november is het Rietveldpaviljoen open voor publiek van dinsdag tot en met zondag van 12.00 – 17.00 uur en op donderdagavond tot 21.00 uur. Openingstijden vanaf 7 november vindt u te zijner tijd op www.033fotostad.com.
Foto: Dirk Verwoerd

De foyer van Flint wordt deze ochtend tijdens het peuterfestival omgetoverd in een Kabouterbos. In het Kabouterbos vol rood-met-wit gestipte paddenstoelen mogen de peuters de Kabouters helpen met hun belangrijke dagelijkse taken zoals hout sprokkelen, blaadjes verzamelen, boeketjes maken en het grind harken. Maar ze leren ook alle belangrijke klusjes die Kabouters zo graag opknappen, zoals de was ophangen, soep koken en het stoepje vegen. Het wordt een dag om nooit te vergeten.
Een feestelijke belevenis voor iedereen, ook voor papa’s en mama’s, opa’s en oma’s of de oppas. Een kaartje voor een voorstelling geeft toegang tot het Kabouterbos.
Tijdens het festival zijn er twee voorstellingen:
Dikkie Dik en de taart (2+) UITVERKOCHT
09.45 uur en 11.00 uur
Rabobank Theaterzaal
De vriendelijke draak (4+) NOG KAARTEN
10.00 uur
AFASzaal

Een spannende muzikale voorstelling over draken en vooroordelen
Teun denkt dat hij alles weet van draken. Ze zijn bloeddorstig, gemeen en niet te vertrouwen. Maar eigenlijk heeft Teun nog nooit een echte draak gezien. Dan wordt het dorp ZoZaai opgeschrikt door zo’n monster. Tenminste… Hoorde Teun het nou goed? Was de draak aan het rijmen? Ook de draak is van slag. Iedereen is bang of wil bang zijn, omdat alle draken gemeen horen te zijn. Maar hij is toch niet gemeen? En juist een vriendelijke draak? Als Trees zich ermee bemoeit is het hek van de dam.
Peuterfestival (2+)
Deze voorstelling maakt deel uit van het Peuterfestival. Er zijn twee voorstellingen te zien, ‘De vriendelijke draak (4+)’ en ‘Dikkie Dik en de taart (2+)’, en de foyer verandert in een vrolijk kabouterbos vol met rood-met-witte-stippen paddenstoelen. Voor en na de voorstellingen kunnen de kinderen er uitgebreid spelen. Een feestelijke belevenis voor iedereen, ook voor papa’s en mama’s, opa’s en oma’s of de oppas. Een kaartje voor een voorstelling geeft toegang tot het Kabouterbos.

Het internationaal bekroonde ‘Air Play’ is een betoverend en kleurrijk visueel spektakel voor jong en oud. Tijdens deze avontuurlijke reis door de lucht veranderen alledaagse voorwerpen in prachtige objecten van een vervreemdende schoonheid. Vliegende paraplu’s, enorme ballonnen en gigantische vliegers zweven boven het publiek, confetti lijkt opeens een prachtige sterrenhemel en een reusachtig zwevend baldakijn van zijde danst in de wind. Het zijn oogstrelende beelden die vaak ook nog heel erg grappig zijn. De voorstelling is gemaakt en wordt uitgevoerd door het Amerikaanse echtpaar Seth Bloom en Christina Gelsone, die hun vaardigheden als straatartiesten combineren met beeldhouwkunst van Daniel Wurtzel, onder andere bekend van Cirque du Soleil. Laat u meevoeren door de wind en droom mee met ‘Air Play’.
Hij heeft oranje ogen, een tong zwart als drop en paarse stekels van zijn rug tot op zijn kop. Wie kent hem niet? De Gruffalo! Een kleine muis loopt door het diepe donkere bos en wordt beslopen door drie dieren die niets liever willen dan hem opeten. Gelukkig weet de muis zijn fantasie te gebruiken en bedenkt hij een list. Maar wat gebeurt er als de muis opeens wordt geconfronteerd met zijn eigen verzinsels? Overwint de kleine muis zijn angsten voor die grote griezel? ‘De Gruffalo’.
Kids-korting: bij vier kaarten voor een jeugdtheatervoorstelling een vrijkaartje voor een ouder.
Hij heeft oranje ogen, een tong zwart als drop en paarse stekels van zijn rug tot op zijn kop. Wie kent hem niet? De Gruffalo! Een kleine muis loopt door het diepe donkere bos en wordt beslopen door drie dieren die niets liever willen dan hem opeten. Gelukkig weet de muis zijn fantasie te gebruiken en bedenkt hij een list. Maar wat gebeurt er als de muis opeens wordt geconfronteerd met zijn eigen verzinsels? Overwint de kleine muis zijn angsten voor die grote griezel? ‘De Gruffalo’.
Kids-korting: bij vier kaarten voor een jeugdtheatervoorstelling een vrijkaartje voor een ouder.

Sophie heeft een wonderlijk stel hersens, ze is beslist anders dan andere kinderen. Haar ouders zien haar talenten wel, maar Sophie zelf ziet ze niet. Op een avond vlucht ze het huis uit, weg van de torenhoge verwachtingen, de nacht in, het avontuur tegemoet.
De populaire actrice Angela Schijf en het Mozart Consort laten kinderen en hun (groot)ouders op een avontuurlijke manier de muziek van Mozart (opnieuw) ontdekken. Met de acht musici creëert Angela een magisch universum, waarin een spannend verhaal wordt vervlochten met de mooiste muziek van Wolfgang Amadeus Mozart. ‘Kleine Nachtmuziek’ is een eerbetoon aan de fantasie van een wonderkind.

De succesvolle en bekende Juf Roos, met meer dan 60 miljoen views op YouTube gaat op vakantie! Met haar grappige buurjongen Gijs beleeft ze vrolijke avonturen en zingt ze de allerleukste liedjes, die ook ouders, opa’s en oma’s nog kennen uit hun kindertijd. Logisch dus dat alle peuters en kleuters fan zijn.
Juf Roos en Gijs komen bij de boerderij van Tante Tulp, maar tante is nergens te bekennen. Wat is er gebeurd? Kom maar kijken, want samen met alle kinderen brengen ze ook dit avontuur tot een goed einde.

De succesvolle en bekende Juf Roos, met meer dan 60 miljoen views op YouTube gaat op vakantie! Met haar grappige buurjongen Gijs beleeft ze vrolijke avonturen en zingt ze de allerleukste liedjes, die ook ouders, opa’s en oma’s nog kennen uit hun kindertijd. Logisch dus dat alle peuters en kleuters fan zijn.
Juf Roos en Gijs komen bij de boerderij van Tante Tulp, maar tante is nergens te bekennen. Wat is er gebeurd? Kom maar kijken, want samen met alle kinderen brengen ze ook dit avontuur tot een goed einde.

De populaire en met de Gouden Stuiver 2017 bekroonde tv-serie ‘Brugklas’ komt naar Flint. Super, want zo kunt u alles wat er gebeurt in het eerste jaar van de middelbare school van nóg dichterbij meemaken. In ‘Brugklas de Musical’ gaan Max, Selma, Emma, Jamie en een nieuwe brugpieper een hiphopmusical over Willem van Oranje maken. Max vindt het een vet idee, lekker out of the box! Maar Emma wil per se de hoofdrol spelen, want waarom zouden helden alleen mannen kunnen zijn? En wie bepaalt dat eigenlijk, hoe mannen en vrouwen zich gedragen? Een zoektocht naar wie u bent, in de belangrijkste periode van uw leven.

‘Aïda’ is misschien wel de populairste opera ooit gecomponeerd. Giuseppe Verdi schreef talloze pakkende melodieën, van de overweldigende ‘Triomfmars’ met dansers en een groot koor tot aan de vele intieme, hartverscheurende solo’s en duetten. Het exotische verhaal leent zich voor spectaculair theater, maar is tegelijk een intiem en ontroerend drama, waarin liefde het wint van vijandschap. De Egyptische legeraanvoerder Radames mag na zijn overwinning op de Ethiopiërs trouwen met koningsdochter Amneris. Maar hij heeft heimelijk een relatie met Amneris’ slavin Aïda, dochter van de overwonnen Ethiopische koning. Hun liefde leidt uiteindelijk tot de ultieme opoffering.
Wie Verdi’s muziek hoort, waant zich in het oude Egypte en voelt de liefde opbloeien. De opera wordt door Charkov City Opera & Ballet in samenwerking met een Nederlands artistiek team naar de theaters gebracht, in een regie van Marc Krone en onder muzikale leiding van Jeroen Weierink.
Jozef en Maria moeten naar Bethlehem omdat keizer Augustus een volkstelling houdt. In geen enkele herberg is meer plaats voor Jozef en Maria. Daarom wordt hun bijzondere zoon Jezus geboren in een stal. Aan de hemel verschijnt er een heldere ster, daardoor gaan drie koningen op zoek naar Jezus. Ook de herders rondom Bethlehem zien deze ster. Nadat een engelenkoor aan hen is verschenen gaan zij ook op zoek naar het nieuw geboren kind.
Bij Theater Terra weten ze wel raad met de groene kinderheld uit de prentenboekjes van Max Velthuijs. In een fonkelnieuwe familiemusical neemt de groep de kinderen opnieuw mee in de vrolijke, muzikale en avontuurlijke wereld van Kikker en zijn vriendjes. Kikker gaat samen met Rat op reis. Dan begint het hard te regenen en moeten ze snel terug naar huis. Maar daar wacht nog een veel groter avontuur, want de huizen van Varkentje, Eend en Kikker zijn overstroomd. Omdat Kikker het beste kan zwemmen, gaat hij hulp halen. Komt u naar het theater om Kikker te helpen?
OOK 16:00 uur EN 19:00 uur
Zet u schrap voor een waanzinnige reis naar de ruimte! Astronaut André Kuipers en journalist Sander Koenen nemen u mee naar een wereld waar ‘boven’ en ‘onder’ niet bestaan. Waar er kan worden hardgelopen op de muur en gefietst zonder zadel. Een wereld waar water niet in druppels valt, maar zweeft in bollen.
Tijdens deze wervelende show reist u naar de verste uithoeken van het heelal. Met bijzondere videobeelden en live-experimenten komt de ruimte écht tot leven. Heeft u na de spannende reis nog een brandende vraag aan André? Dan kunt u die aan het eind aan hem stellen.
Na de eerste opvoering van het ‘Het Zwanenmeer’ in 1894 was één ding zeker: ballet zou nooit meer hetzelfde zijn. Het werk behoort met ‘Sleeping Beauty’ en ‘De Notenkraker’ tot de huzarenstukken van het Russische klassiek-romantische ballet. Marius Petipa, de grootmeester van de spitzentechniek, en zijn assistent Lev Ivanov verkeerden op de toppen van hun creativiteit toen zij de choreografie maakten op de schitterende muziek van Tsjaikovski. Vooral de fantasierijke spitzendansen zijn prachtige aandachttrekkers. De duizelingwekkende techniek, gekoppeld aan de dubbelrol Odette/Odile maakt dit ballet tot een vuurproef voor iedere ballerina.
Het romantische verhaal gaat over de liefde tussen prins Siegfried en prinses Odette. Zij is door tovenaar Rotbart veranderd in een zwaan. Alleen ware liefde kan de betovering doorbreken. De muziek van Tsjaikovski en de virtuoze danspartijen van het corps de ballet van het Charkov City Opera & Ballet maken ‘Het Zwanenmeer’ tot een ongeëvenaard feest voor jong en oud.
Lejo, het beroemde vingerpoppetje, komt dit jaar naar Idea met een heuse Kerstshow. Hij neemt al zijn vrienden mee. Ze versieren een boom, zingen kerstliedjes, luiden de jingle-bells en zelfs Rudolf het Rendier komt langs. Lejo is bekend door zijn filmpjes in Sesamstraat. Na de voorstelling kan iedereen zijn eigen Lejo-kerst-poppetje knutselen en bespelen. Gezellig na de kerstdagen met de familie een middagje kijken, lachen en knutselen.
Kids-korting: bij vier kaarten voor een jeugdtheatervoorstelling een vrijkaartje voor een ouder.
‘Dolfje Weerwolfje en Foeksia de Miniheks’ is een spiksplinternieuwe familiemusical gebaseerd op de door kinderen verslonden boekenreeks van Paul van Loon. Net als in het succesvolle ‘Dolfje Weerwolfje de Musical’ barst het ook in deze opvolger van de leuke liedjes, mystieke wezens en tovertrucs.
Op een nacht belandt Dolfje Weerwolfje per ongeluk in het heksenbos. Verboden terrein, want weerwolven en heksen gaan niet samen. Dan leert hij Foeksia kennen, een grappig en lief miniheksje dat bij haar vader Kwark de Tovenaar woont. Ze worden vriendjes, maar als de moerasheks erachter komt dat er een weerwolfje in het heksenbos rondloopt, wordt Dolfje gevangen genomen. Er barst een strijd los tussen heksen en weerwolven. Zal Dolfje ooit nog vrijkomen?
Blijf na afloop nog even in de foyer om op de foto te gaan met Dolfje en Foeksia tijdens de Meet & Greet. Wakkabakkaboe!