
Na een impressionistisch Frans programma in 2017 en een Duits romantisch programma in 2018, zullen deze Amersfoortse musici dit keer muziek van Nederlandse – zelfs Amersfoortse – bodem spelen. Daarnaast kunt u genieten van muziek van Ravel, Debussy en Fauré. Er zullen maar liefst twee aan dit trio opgedragen premières ten gehore gebracht worden.
Op 13 januari spelen bastrombonist Rommert Groenhof en pianist Frans Douwe Slot een duo programma.
Rommert Groenhof sloot in juni 2014 zijn studie bastrombone af met de hoogste onderscheiding aan het conservatorium van Amsterdam. Sinds maart 2014 is hij bastrombonist van de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Rommert speelt regelmatig als solist op verschillende internationale podia en is winnaar van de prestigieuze Donald Yaxley Bass Trombone Competition op het International Trombone Festival 2013 (Columbus Georgia). Ook won hij de Emory Remington Award voor trombone-ensembles met de tromboneklas van het Conservatorium van Amsterdam op hetzelfde festival en met het Thein Brothers Quartet was hij winnaar van de ITA Quartet Competition op het International Trombone Festival 2014 (Rochester New York).
Frans Douwe Slot studeerde aan het conservatorium van Groningen en Boedapest. Tijdens zijn Master of Music in Utrecht verdiepte hij zich in de romantische periode en nam hij zijn eerste CD op, die zeer positief door de pers ontvangen werd. Zijn studies heeft hij cum laude afgesloten. Vanaf heden is Frans Douwe Slot docent aan de Ferwerda Academie en is daar tevens opvolger van Rein Ferwerda. Naast de lespraktijk en concertpraktijk als solo pianist treedt Frans Douwe Slot ook op als kamermusicus.
Tijdens de maandelijkse kamermuziekserie spelen ensembles variërend van jong talent tot professionele ensembles.Naast de maandelijkse kamermuziekserie is er het Paltz Kamermuziekfestival, een weekend gevuld met kamermuziekconcerten en masterclasses. De eerste editie vond plaats in mei 2017, de tweede editie in juni 2018.
Artistiek Leider: Marieke Vos
Wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Soest en Rabobank Cultuurfonds.
Dankzij de vrijwilligers, Stoelhouders en VriendenLoterij zijn al onze voorstellingen gratis bij te wonen. Vanaf 1 januari 2019 is het enige dat u betaalt de reserverings- en verwerkingskosten à € 2,50 per persoon.
Het Ruysdael Kwartet werd opgericht in 1996, toen alle leden studeerden aan het conservatorium in Den Haag. In de begintijd volgden zij lessen bij leden van het Amadeus Quartett, Hagen Quartett en Quatuor Mosaïques. Ook studeerde het kwartet twee jaar lang bij het Alban Berg Quartett aan de Hochschule für Musik in Keulen. Binnen enkele jaren wist het Ruysdael Kwartet zijn naam te vestigen in binnen- en buitenland en wordt sindsdien regelmatig uitgenodigd voor concerten, festivals en masterclasses.
programma:
M. Ravel Tzigane
M.Ravel Strijkkwartet F gr.t.
E. Chausson Concert voor viool, piano en strijkkwartet D. Gr.t. Op.21
Losse kaarten kunt u op twee manieren bestellen:
e-mail: tot twee dagen voor het concert via kaarten@valleiconcerten.nl
Telefoon: 033-4945643
Het reformatorisch kleinkoor Kol Sjariem o.l.v. Martien van der Zwan zingt ondermeer delen uit The Messiah van Händel en psalmen in verschillende bewerkingen.
Kol-Sjariem is een regionaal koor, dat is opgericht in september 1991 en ongeveer 25 leden telt. Kol-Sjariem is Hebreeuws en betekent: “Stem der zangers” Sinds mei 2000 staat het koor onder leiding van Martien van der Zwan uit Alphen aan den Rijn. Kol-Sjariem concentreert zich op het zingen van voornamelijk klassieke koorwerken. Ieder jaar worden diverse uitvoeringen gegeven, waaronder ons traditionele Adventsconcert. Ook wordt er op avonden gezongen ten bate van verschillende goede doelen.
Dirigent Anthony Scheffer onderzoekt graag de historische context van muziek om deze beeldend tot leven te wekken. Voor Coqu stelde hij een programma samen met oude en moderne koormuziek van Spaanse en Nederlandse componisten. Nederland en Spanje kennen elkaar al langer dan vandaag. Verteller Joep de Bont gidst het publiek door de bewogen geschiedenis.
¡Libertad! is daarmee – naast een historische collage – een muzikale reflectie op de eeuwenoude relatie tussen Spanje en Nederland.
Kom luisteren wat de muziek van o.a. Sweelinck, Guerrero, Mompou, de Victoria, Ginastera, de Falla en Moruja ons daarover te vertellen heeft.
Laurens de Man studeerde piano en orgel aan het Conservatorium van Amsterdam. Aan dit instituut volgde hij ook bijvaklessen clavecimbel. In 2016 slaagde hij cum laude voor zijn masterexamen orgel en een jaar later slaagde hij met het predikaat “uitmuntend” voor zijn master piano. Na zijn opleiding in Amsterdam zette hij zijn studie orgel voort aan de Universität der Künste in Berlijn.
Het oeuvre van J.S. Bach speelt een bijzondere rol in zijn leven. Zo speelde hij composities van Bach op het Bachfestival in Dordrecht en in “De Wereld Draait Door”. In 2016 won hij een prijs tijdens de ‘Internationaler Klavierwettbewerb J.S. Bach’ in Würzburg. Ook nam hij in 2017 een cd op met klavierwerken van Bach.
Als pianist won hij in 2009 een eerste prijs in de nationale finale van het Prinses Christina Concours, waarna hij een tournee door de VS, Canada en Costa Rica maakte. Ook als organist won hij diverse prijzen.
Laurens is als pianist niet alleen actief als solist, maar ook als kamermuzikant. Sinds 2012 is hij namelijk pianist van het Chimaera Trio. Hij arrangeert hiervoor ook muziek. Het Chimaera Trio heeft in 2013 prijzen gewonnen bij de Storioni Ensemblewedstrijd in ’s Hertogenbosch en het Tristan Keuris Kamermuziekconcours in Amersfoort.
Op het programma staan onder meer Bachs Goldbergvariaties.
Reserveren: bij voorkeur via e-mail info@baarnsemuziekkring.nl of telefonisch via onze reserveringslijn 035-6409392 onder vermelding van: datum, naam en het aantal kaarten. Zonder tegenbericht liggen de kaarten voor u klaar voor aanvang van het concert in Kasteel Groeneveld. Kaarten afhalen vóór 11:45 uur.
Let op: contante betaling; pinnen is niet mogelijk!
Deze zondagmiddag strijkt er een wereldkwartet bij ons neer, het GoYa Quartet Amsterdam bij Muziekpodium Eemland!
We beginnen het nieuwe jaar meteen goed, met een viertal jongedames die hun sporen al ruimschoots hebben verdiend bij het beroemdste orkest van ons land.
Het GoYa Quartet Amsterdam werd in 2014 gevormd door Sylvia Huang, Mirelys Morgan Verdecia, Martina Forni en Honorine Schaeffer. Deze vier jonge musici uit respectievelijk België, Cuba, Italië en Frankrijk hebben elkaar gevonden in het orkest waar ze in spelen: het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam. Op basis van hun muzikale affiniteit en diepe vriendschap hebben ze inmiddels een hechte band opgebouwd.
Hun samenwerking heeft hen in zeer korte tijd prachtige kansen opgeleverd: het GoYa Quartet Amsterdam heeft al vele concerten in Nederland en België uitgevoerd, onder meer in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. In april 2016 gingen ze op hun eerste tournee door Letland, Estland en Litouwen.
Hun repertoire is zeer divers, variërend van Haydn en Schubert tot Ravel en Bartók. Bovendien speelt het ensemble graag in combinatie met andere instrumenten. In mei 2016 werd hun eerste CD uitgebracht, opgenomen met contrafagottist Simon Van Holen, met muziek van Krommer, Olthuis en Françaix.
Een ander project bestond uit een reeks van twee concerten die alle zes strijkkwartetten van Schumann en Brahms omvatten. Naast het spelen van deze prachtige muziek met enthousiasme en passie, wilde het GoYa Quartet Amsterdam ook een intieme concertervaring creëren waarbij het publiek werd ondergedompeld in het specifieke gevoel van ‘Clara zijn’: hoe zou het kunnen hebben gevoeld voor de ondubbelzinnige muze van twee van de meest invloedrijke musici van de 19e eeuw?
Clara Schumann: een sterke vrouw, een moeder, een geweldige muzikant en vooral een diep gerespecteerde vriend.
Tijdens het concert op 20 januari zal het GoYa Quartet van beide componisten een strijkkwartet uitvoeren, naast een strijkkwartet van Schubert. Genieten dus!
Luisterrijke lustrumconcerten van Multiple Voice. Vocaal Ensemble Multiple Voice bestaat dit seizoen dertig jaar en brengt daarom samen met barokensemble The Locke Consort en organist David Jansen een serie feestelijke concerten met muziek die gecomponeerd is voor de Engelse koningen.
Centraal staat het werk van Henry Purcell (1659-1695) die met recht wordt beschouwd als de belangrijkste Engelse componist van de 17e eeuw. Zijn kracht ligt in verrassende harmonische vondsten, krachtige tekstuitbeelding en ritmische finesse.
Purcell schreef als lid (’gentleman’) van de Chapel Royal schitterende anthems voor koor en orkest. Deze vormen de kern van dit concertprogramma, naast stukken van minder bekende componisten van de Chapel Royal, zoals William Croft, John Blow en William Child. Veel van die werken werd geschreven voor een kroning of een andere feestelijke gelegenheid. U kunt dus rekenen op een concert vol grandeur.
m.m.v. The Locke Consort en David Jansen (orgel)

Helena Basilova is een hoofdvakdocent piano klassiek aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Zij zal met Maya Fridman tijdens dit concert bekende werken uitvoeren van onder anderen Dmitri Sjostakovitsj, Alexander Basilov, Leoš Janáček en Arvo Pärt.
Let op: De VIP kaarten van de BankGiroLoterij voor het concert van Helena Basilova & Maya Fridman zijn inmiddels uitverkocht.
Berio’s Folksongs voor zang en ensemble is een liederencyclus uit 1964. Het werk is een van zijn meest toegankelijke werken en heeft zijn plaats intussen ingenomen tussen de prominente klassieke composities. De songs werden opgedragen aan zijn echtgenote, de zangeres Cathy Berberian. In alle toonaarden wordt de liefde bezongen. Het werk bevat arrangementen van negen traditionele volksliederen uit landen als Armenië, Frankrijk, Italië en Amerika. De liederen worden in verschillende talen vertolkt en zijn zeer origineel en interessant geïnstrumenteerd. In 1973 arrangeerde Berio zijn Folksongs voor groot orkest.
In het Music on Chairs programma FOLKSONGS wordt Berio’s werk gecombineerd met volkslied arrangementen van andere 20e-eeuwse componisten. Dirigent Nico Hovius arrangeerde tevens oud-Nederlandse liederen in een bewerking speciaal voor deze bezetting.
Met dit programma viert ensemble POLLUX (o.a. met sopraan Henriette Feith) zijn oprichting. Luciano Berio – Alberto Ginastéra – Mario Castelnuovo-Tedesco
Kaarten koopt u het beste online via onze website (klik hier). U kunt ook reserveren via info@musiconchairs.nl of 06 52 62 85 97 (Petra Graumans). (NB: Ter plaatse kan alleen contant afgerekend worden).
In De Open Hof, één van de PKN-wijkgemeenten te Soest, worden middagconcerten gegeven op de laatste zondag van de maanden januari t/m november. Centraal in deze orgelconcerten staat het veelbesproken Nijsse-orgel (1997). Naast organisten werken vocale en/of instrumentale solisten mee.
Vocaal ensemble ‘Cappella Fontana’ o.l.v. Dik de Weger
Juun Voorhoeve, viola da gamba
Tjalling Roosjen, orgel
Werken van Sweelinck, Schütz, Schein en de familie Bach.

Oleg Lysenko neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het instrument dat bij uitstek met Russische volksmuziek wordt geassocieerd: de bayan. In het vooroorlogse Rusland was de bayan een heel belangrijk instrument voor feestelijke gelegenheden, verjaardagen, oogstfeesten, bruiloften of bij het afscheid van soldaten die naar het front vertrokken. ‘Proletarische’ muziek werd sterk door de Soviet autoriteiten gestimuleerd. Zo heeft de Russische volksmuziek zich tot ongekende hoogte kunnen ontwikkelen.
‘Niemand houdt zoveel van het platteland als ik, want bossen, bomen en rotsen geven de mooiste weerklank.’ Weer of geen weer, Beethoven trok er graag op uit om inspiratie op te doen. In de stad kon men hem regelmatig in ijltempo door de straten zien benen, in gedachten verzonken. Maar in de zomer op het platteland kon hij zijn creativiteit pas echt de vrije loop geven. In zijn zesde symfonie, met de bijnaam Pastorale, komt de natuur tot leven. Beethoven laat beekjes kabbelen, onweer razen en vogels kwinkeleren.
Het winterconcert 2019 van de Orkestvereniging Amersfoort opent met een andere reislustige componist: Felix Mendelssohn. Voor de zilveren bruiloft van zijn ouders componeerde hij de muzikale eenakter Die Heimkehr aus der Fremde tijdens een reis naar Groot Brittanië. Optimistische muziek vol jeugdige energie.
Een heel andere kant van Beethoven klinkt in de marsmuziek die hij in 1809 en 1810 schreef voor militaire kapellen. De Fransen bezetten in die tijd Wenen en Beethoven droeg zijn vaderlandslievende steentje bij door muziek te componeren voor verschillende regimenten. Nog altijd klinkt zijn muziek bij het binnenmarcheren tijdens de grote Zapfenstreich (taptoe) in Duitsland.
Programma
– Mendelssohn – Ouverture Die Heimkehr aus der Fremde
– Beethoven – Werken voor blazers
– Beethoven – Zesde symfonie (Pastorale)
foto: Annette Kempers

Wakker worden met een croissant en Chopin? Ontbijten met muziek van Mozart of Vivaldi? Stadscafé De Observant biedt een ontbijtbuffet met live klassieke muziek. Deze maand met een cello-piano duo. Judith Groen (cello) en Sabrina Forte (piano) spelen sinds 2007 samen en gaven diverse concerten in Nederland en Duitsland.
Judith Groen behaalde haar bachelor of music bij Timora Rosler, en studeerde daarna verder aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Justus Grimm. Zij behaalde daar haar Master of Music with Honours in 2014. Samen met de pianist Maureen Wong is Judith oprichter van Colour Collective. Zij hebben verschillende interdisciplinaire kunstprojecten achter hun naam staan, waaronder met de danseres Anna Senognoeva. Judith speelt ook in Navarone Classic, Guido’s Orchestra, Concerto Málaga, ‘Was Getekend, Annie M. G. Schmidt’, Mokum Symphony Amsterdam, Magic Strings en in verschillende kamermuziek ensembles waaronder met de pianiste Sabrina Avakova.
Sabrina Forte is geboren in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Vanaf haar 5e jaar kreeg zij les van Lidiya Nikolayevna, bekend vanwege haar methodiekboeken. Op 11-jarige leeftijd gaf Sabrina concerten in de hele Sovjet-Unie en op haar 12e ontving zij de Nationale Filharmonie prijs in de categorie jonge talenten. In 2006 begon Sabrina aan het Utrechts Conservatorium als studente van Klára Würtz en behaalde haar Masterdiploma. Naast uitvoerend musicus is Sabrina ook pianodocent bij Muziekonderwijs Midden Nederland in Amersfoort.

Maandag 4 februari speelt de jonge pianist Wouter Harbers (32). Hij is in Zeist en omstreken een fenomeen: hij verwent daar zijn plaatsgenoten elke eerste woensdagochtend van de maand met een ochtend vol romantische pianomuziek… Theater Flint ontdekte deze enthousiaste musicus, die het als zijn missie ziet om ‘pianomuziek toegankelijk te maken voor íedereen’. Daarom geeft Wouter dit muziekseizoen elke maandagochtend van de maand een gratis concert in de Sint Aegtenkapel in hartje Amersfoort.
In het recept voor de koffieconcerten staat een ontspannen sfeer bovenaan. U bent om 10:00u welkom voor een gezellig bakje koffie en om 10:30u gaan we naar de concertzaal. Daar begint Wouter met een vrolijk stukje toelichting over de componisten en muziekstukken die die ochtend de revue zullen passeren. Vervolgens neemt hij plaats achter de concertvleugel om u te trakteren op een uur romantische pianoklanken. Deze keer verkent Wouter de prachtige kanten van de melancholie. Daarvoor neemt hij cellist Csaba Erdös mee, die met zijn instrument de keuze bij uitstek is om weemoedige herinneringen op te roepen.
Kom een keer ervaren waarom deze formule in Zeist al jaren een daverend succes is en waarom Flint dit graag naar Amersfoort haalt! Wilt u graag zo ver mogelijk vooraan zitten of überhaupt verzekerd zijn van een plekje? Reserveer dan even via info@wouterharbers.nl of bel 06 3860 3539.

Ter ere van hun 40-jarig jubileum bieden Wyneke Jordans en Leo van Doeselaar een programma aan met feestelijke muziek uit met name Frankrijk. Composities van o.a. Satie, Ravel (Bolero!), Fauré, Milhaud (de swingende ‘Braziliaanse’ Boeuf sur le Toit) en het bekende ‘A short ride in a fast machine’ van Adams komen voorbij. Jordans en Van Doeselaar staan voor subliem spel en spelvreugde. Zij zijn niet meer weg te denken van de Nederlandse en internationale concertpodia.
In dit weekend hoort u een nieuwe generatie Bach vertolkers. Naast authentieke vertolkingen is er ook veel ruimte voor verrassende uitvoeringen. Het jong Nederlands Blazers Ensemble speelt het 3e Brandenburgsconcert met een spannende solo voor marimba. Studenten van het conservatorium spelen de cello suites, 5 saxofoons spelen de Goldbergvariaties en piece de resistance vormt een bijzondere muziektheatervoorstelling met Unbreakable Bach 033 gebaseerd op de 1e cello suite in een regie van Joke Hoolboom.
Unbreakable Bach 033
Heb je ook wel eens ruzie met je broer of zus? Familieruzie is al eeuwen inspiratie voor vele boeiende verhalen. De dansers van Unbreakable halen in hun gloednieuwe en eigentijdse voorstelling een eeuwenoud verhaal naar het hier en nu. Elf broers kunnen hun halfbroer Jozef niet uitstaan, omdat hun vader hem steeds voortrekt. Met een list wordt hij als slaaf afgevoerd en de broers vertellen hun vader dat zijn oogappel dood is. In het buitenland klimt Jozef op tot een machtig persoon. Als hij na jaren weer oog in oog komt met zijn broers, wordt hun familieband op de proef gesteld. Zorg dus dat je het altijd weer goed maakt na een ruzie, want je weet nooit wanneer je je broer of zus nog nodig hebt.
Het verhaal wordt verteld door Benja, gespeeld door Daantje Idelenburg, de dansers van Unbreakable Crew onder leiding van Cody Loog (A-Dance uit Amersfoort) vertolken de halfbroers van Jozef. Een korte, maar indrukwekkende voorstelling op de 1e cello suite van Bach, gespeeld door celliste Esther Iglesias en de elektronische muziek van Roel Slootman.
Speellijst
za 9 februari 2019 16:00 Unbreakable Bach € 10,-
za 9 februari 2019 20:00 jongNBE € 15,-
za 9 februari 2019 21:30 Unbreakable Bach € 10,-
Passe partout: € 20,-
Unbreakable Bach 033 is onderdeel van Bach to the Future 2, een samenwerkingsproject tussen Flint en de Veerensmederij. Dit project is mogelijk gemaakt door projectsubsidie van de gemeente Amersfoort.
Op deze zaterdag organiseert Scholen in de Kunst weer een Kamermuziekdag. Een dag lang werken inmiddels geformeerde (kamermuziek)ensembles, bestaande uit leerlingen van Scholen in de Kunst, aan vooraf ingestudeerd repertoire en worden daarbij begeleid door steeds een andere coach. Zo wordt er intensief en steeds vanuit andere invalshoeken gewerkt. En dat leidt natuurlijk tot resultaten!
Die resultaten zijn te beluisteren tijdens de presentaties aan het eind van de dag om 16.30. Publiek is hierbij van harte welkom, entree is gratis!
De cantates vormen een belangrijk onderdeel van het muzikale oeuvre van Johann Sebastian Bach. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze werken zeer geliefd zijn geworden bij een groot publiek. De Stichting Rondom de Cantates organiseert drie keer per jaar een cantate-uitvoering in Amersfoort. Om deze uitvoeringen voor een breed publiek toegankelijk te maken, geven we een korte, heldere uitleg over de opzet en inhoud van de uit te voeren cantate. Naast de cantate worden ook enkele bijpassende werken ten gehore gebracht. Zo ontstaat een gevarieerd programma rondom de cantates.
Deze zaterdag Cantate 14: “Wär Gott nicht mit uns diese Zeit”
De toegang is vrij; na afloop is een collecte om de toegang tot de cantates van Bach laagdrempelig te houden. De collecte is essentieel voor het voortbestaan van de uitvoeringen en daarom bevelen wij deze van harte aan.
In het eerste lustrumjaar brengt Kamerkoor Fibonacci muzikale reisverhalen. Met werken van componisten die het koor en het publiek meenemen naar verre landen, met de boot, per trein. Reizen door de eeuwen heen; om indrukken op te doen of de wonderen der natuur te aanschouwen. U bent uitgenodigd om met het koor mee te reizen.
Kamerkoor Fibonacci staat o.l.v. Marijke van Leerzem.
In dit weekend hoort u een nieuwe generatie Bach vertolkers. Naast authentieke vertolkingen is er ook veel ruimte voor verrassende uitvoeringen. Het jong Nederlands Blazers Ensemble speelt het 3e Brandenburgsconcert met een spannende solo voor marimba. Studenten van het conservatorium spelen de cello suites, 5 saxofoons spelen de Goldbergvariaties en piece de resistance vormt een bijzondere muziektheatervoorstelling met Unbreakable Bach 033 gebaseerd op de 1e cello suite in een regie van Joke Hoolboom.
Unbreakable Bach 033
Heb je ook wel eens ruzie met je broer of zus? Familieruzie is al eeuwen inspiratie voor vele boeiende verhalen. De dansers van Unbreakable halen in hun gloednieuwe en eigentijdse voorstelling een eeuwenoud verhaal naar het hier en nu. Elf broers kunnen hun halfbroer Jozef niet uitstaan, omdat hun vader hem steeds voortrekt. Met een list wordt hij als slaaf afgevoerd en de broers vertellen hun vader dat zijn oogappel dood is. In het buitenland klimt Jozef op tot een machtig persoon. Als hij na jaren weer oog in oog komt met zijn broers, wordt hun familieband op de proef gesteld. Zorg dus dat je het altijd weer goed maakt na een ruzie, want je weet nooit wanneer je je broer of zus nog nodig hebt.
Het verhaal wordt verteld door Benja, gespeeld door Daantje Idelenburg, de dansers van Unbreakable Crew onder leiding van Cody Loog (A-Dance uit Amersfoort) vertolken de halfbroers van Jozef. Een korte, maar indrukwekkende voorstelling op de 1e cello suite van Bach, gespeeld door celliste Esther Iglesias en de elektronische muziek van Roel Slootman.
Speellijst
zo 10 februari 2019 10:30 Cello Suites € 5,-
zo 10 februari 2019 11:30 Cello Suites € 5,-
zo 10 februari 2019 12:30 Cello Suites € 5,-
zo 10 februari 2019 14:30 Vento do Norte € 15,-
zo 10 februari 2019 16:00 Unbreakable Bach € 10,-
Passe partout: € 25,-
Unbreakable Bach 033 is onderdeel van Bach to the Future 2, een samenwerkingsproject tussen Flint en de Veerensmederij. Dit project is mogelijk gemaakt door projectsubsidie van de gemeente Amersfoort.

Levan Tskhadadze, klarinettist, is een van de meest toonaangevende musici van Georgië en woonachtig in Nederland. Gitarist Izhar Elias is winnaar van de Nederlandse Muziekprijs. Samen laten zij al enkele jaren horen hoe hun instrumenten voor elkaar gemaakt lijken te zijn. Een toevallige ontmoeting met sopraan Henriette Feith leidde de conclusie dat ook vocale muziek, gearrangeerd of oorspronkelijk, prima met deze instrumentatie uit de voeten kan. Het resultaat is een stijl overstijgend programma met klassiek romantisch èn hedendaags repertoire.

Oene van Geel, bekend bij het Beauforthuispubliek van zijn optredens met Eric Vaarzon Morel, brengt dit keer een bijzondere gast mee: de Canadese pianist David Braid. David is een van de bekendste Canadese jazz musici, Juno Award winnaar, en componist van bekroonde Canadese filmmuziek.
Oene en David werden voor het eerst samengebracht op het Festival of the Sound: een avontuurlijk festival in een prachtig natuurgebied in Canada. Het klikte meteen tussen beide heren en meerdere samenwerkingen tussen volgden. Ze werkten in Canada en Nederland, als solisten en componisten, met grotere ensembles maar de meest recente tour (Canada 2017) speelden ze duo.
Een kleine anekdote: David had nog nooit iemand zo zien juichen toen hij vertelde dat het -24 graden was als ze zo het vliegtuig uit zouden stappen. Voor Oene was de kou een hele belevenis! Hoe koud het ook was, het Canadese publiek was warm en enthousiast.
Alle reden om nu weer samen te komen in Nederland en het Beauforthuis aan te doen.
Het nog betrekkelijk jonge Spaanse strijkkwartet Cuarteto Quiroga (in 2004 in Madrid ontstaan) verwierf snel wereldfaam met een gedurfde en originele benadering van het klassieke strijkkwartet.
programma:
J. Haydn Strijkkwartet C gr.t., Op 74, nr. 1
A.E. Ginastera Strijkkwartet nr. 1, Op. 20
L. van Beethoven Strijkkwartet nr. 16, F gr.t., Op. 13
Meer: >>>
Losse kaarten kunt u op twee manieren bestellen:
e-mail: tot twee dagen voor het concert via kaarten@valleiconcerten.nl
Telefoon: 033-4945643

Vandaag verwelkomt het Beauforthuis wederom het Coco Collectief! Dit verfrissende vocale ensemble en de pianist Maurice Lammerts van Bueren zingt de Winterreise van Schubert. Onder de regie van Marc Pantus krijgt deze olympus van de liedkunst een theatrale invulling.
Een aanrader om deze eigentijdse versie van Schuberts meesterwerk te komen beleven!
Cees-Willem van Vliet (orgel/piano/klavecimbel) en Theo-Hans Kuijvenhoven (hobo) hebben het programma ‘Grazioso’ gedoopt. Ze verkennen, tussen de dag van de liefde (Valentijnsdag, 14-2) en de dag van de vriendelijkheid (ja, echt, de 17e) dit sierlijke muzikale begrip met muziek van Frank Bridge, Louis Caix d’Hervelois, Walter Ross, François Devienne en natuurlijk Bach.
Alle toetsinstrumenten in de kerk zullen worden bespeeld alsmede drie verschillende hobo’s!
Cees-Willem van Vliet is de vaste cantor-organist van de Amersfoortse Zwaan. Daarnaast is hij werkzaam als cantor-organist in de Bergkerk en heeft hij een grote en gevarieerde concertpraktijk. Hij speelt vaak samen met hoboist Theo Hans Kuijvenhoven, zoals ook vorig jaar in de Zwaan tijdens het Project Jona.
Nicolas Callot en Lucas Blondeel ontmoetten elkaar op jonge leeftijd tijdens een concertreis door Bulgarije. Na vele jaren samen gespeeld te hebben, richtten ze in 2010 het pianoduo Callot-Blondeel op. Het duo speelt een breed spectrum aan werken, zowel op de moderne piano als op de pianoforte. Het is regelmatig te horen op de muziekpodia in binnen- en buitenland.
In 2014 brachten Nicolas en Lucas een cd uit met werk van Schubert en in 2016 één met werk van Schumann. Beide cd’s kregen zeer lovende recensies in de pers.
Nicolas Callot studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en kreeg daarna nog lessen van Elisabeth Leonskaja en Jan Wijn. Hij behaalde diverse prijzen in België en werd onderscheiden in Oostenrijk bij een Brahms competitie. Momenteel is hij muziekdocent in Tilburg en Antwerpen.
Als solist speelde hij met diverse orkesten, waaronder de Vlaamse Filharmonie onder leiding van Philippe Herreweghe. Hij bracht verder een cd uit met pianomuziek van diverse componisten en in 2017 een cd met liederen en pianostukken van Grieg
Lucas Blondeel kreeg zijn opleiding in Antwerpen en Berlijn. Hij won prijzen op wedstrijden in Antwerpen, de VS, Japan Genève, Zürich en Berlijn en was halve finalist op de Elisabethwedstrijd. Als liedbegeleider won hij een speciale prijs in Bayreuth. Lucas is hoofddocent piano in Darmstadt en vanaf april 2018 pianodocent in Berlijn. Hij nam twee solo-cd’s op met composities van Schubert en Haydn.
Het duo zal in Baarn werken spelen van F. Schubert,, C. Debussy en M. Ravel.
Reserveren:
U kunt kaarten reserveren via onze reserveringslijn: (035) 640 93 92 of via ons e-mailadres info@baarnsemuziekkring.nl
Gereserveerde, maar nog niet betaalde kaarten moeten uiterlijk 15 minuten voor de aanvang van het concert worden afgehaald, anders vervalt de reservering.
Hawijch Elders is een grote belofte onder de Nederlandse soloviolisten. Haar eerste lessen kreeg ze al op zesjarige leeftijd. Ze werd toegelaten aan de Young Talent Academy van Codarts Rotterdam en het Hellendaal Muziekinstuut. Momenteel studeert ze aan het Amsterdams Conservatorium. In 2013 won ze in de categorie 12 tot 14-jarigen de 2e prijs tijdens het Prinses Christina Concours.
Hoewel ze nog midden in haar opleiding zit, gaf Hawijch Elders al diverse recitals en trad op met onder meer Domestica Rotterdam, Amsterdam Sinfonietta en de Nieuwe Philharmonie Utrecht. Internationaal krijgt zij ook al enige bekendheid. Zo speelde ze in oktober 2017 met het Orquestra Classicá de Madeira het Vioolconcert van Sibelius in de grote concertzaal van het eiland. Hawich Elders speelt op een kostbare Rafaele e Antonio Gagliano uit 1830 die zij in bruikleen heeft van Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.
Sander Sittig (Rotterdam, 1961) studeerde bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam en rondde zijn studie af bij Naum Grubert, Willem Brons en Eugene Indjic. Nog tijdens zijn studie debuteerde hij in het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Na het winnen van prijzen op diverse internationale pianoconcoursen begon een carrière die hem door heel Europa en daarbuiten voerde.
Sander Sittig maakte CD’s als solist (werken van Mozart) en kamermuziekspeler en trad veelvuldig op voor radio en televisie. Hij is als pianist verbonden aan The International Holland Music Sessions (Bergen), Crans-Montana Classics (Zwitserland), iClassical Academy (internet-masterclasses), de Boris Goldstein Violin Competition (Bern) en diverse andere masterclasses en zomeracademies.
Sander Sittig woont in Amsterdam en is als docent kamermuziek en pianobegeleiding verbonden aan het Rotterdams Conservatorium.
Op 17 februari speelt Kamermuziek Ensemble Nederland een concert in de serie van de Paltz Kamermuziekconcerten. Dit ensemble bestaat uit de bijzondere bezetting van klarinet, viool, cello en harp:
Viool: Lisanne Soeterbroek
Klarinet: Marieke Vos
Cello: Maya Fridman
Harp: Annemieke IJzerman
Tijdens de maandelijkse kamermuziekserie spelen ensembles variërend van jong talent tot professionele ensembles. Naast de maandelijkse kamermuziekserie is er het Paltz Kamermuziekfestival, een weekend gevuld met kamermuziekconcerten en masterclasses. De eerste editie vond plaats in mei 2017, de tweede editie in juni 2018.
Artistiek Leider: Marieke Vos
Dit concert wordt gepresenteerd door Ab Nieuwdorp, presentator van ‘De Klassieken’ op NPO Radio 4.
Wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Soest en Rabobank Cultuurfonds.
Dankzij de vrijwilligers, Stoelhouders en VriendenLoterij zijn al onze voorstellingen gratis bij te wonen. Vanaf 1 januari 2019 is het enige dat u betaalt de reserverings- en verwerkingskosten à € 2,50 per persoon. Dit geldt niet voor onze stoelhouders en vrijwilligers.
Het koor Zingis, olv Martin Kuijlenburg, zingt het bekende Gloria in D van Antonio Vivaldi (1715) en de Messa di Gloria (1880) van Giacomo Puccini. Twee verschillende Gloria’s, beiden pas lang na de 1e uitvoering bekend en geliefd geworden. Het koor voert deze werken uit met 4 gerenommeerde solisten en orkest. Zingis zoekt steeds samenwerking met andere kunstuitingen om de werking van een compositie te ondersteunen en te versterken. In deze uitvoering geeft dit een spannend samengaan met de bewegingskunst. De Messa di Gloria is een uiterst beweeglijke mis. In de enorme dramatiek is het verlangen van de componist naar opera al hoorbaar en voelbaar. Danseres Juliette van Lelieveld laat zich hierdoor in een aantal delen van het werk inspireren.
Programma:
Gloria in D RV589 – Antonio Vivaldi
Messa a 4 voci con orchestra (Messa di Gloria) – Giacomo Puccini
Uitvoerenden:
Zingiskoor en orkest met medewerking van Juliette van Lelieveld, Kim de Fuijk, Lidewij Taat, Erik Janse, Bas Kuijlenburg
Het Vanvitelli Trio brengt voor u een concert met muziek van tijdgenoten van de Amersfoortse schilder Caspar van Wittel (1652/3 – 1736) uit de tijd dat hij in Rome verbleef. Caspar van Wittel werd daar onder de naam Gaspare Vanvitelli wereldberoemd. Hij begon zijn carrière met het schilderen van decorstukken voor opera’s van Bononcini. Die zal dan ook niet in het programma ontbreken.
Programma:
– Pietro Locatelli (1695-1764), Sonate
– Giovanni Battista Bononcini (1670-1747), Divertimento da camera
– Unico Wilhelm van Wassenaer (1692-1766), Sonate
– Antonio Vivaldi (1678-1741), Sonate
Het Vanvitelli Trio bestaat uit:
Eleonore Pameijer – fluit, “one of Europ’s pre-emininet flutists”
Frank Pameijer – cello
Krijn Koetsveld – klavecimbel “muzikale duizendpoot”
Het Vanvitelli Trio trad voor het eerst op in 2013, in de Biblioteca Nazionale te Rome op uitnodiging van de Nederlandse Ambassade ter gelegenheid van een grote overzichtstentoonstelling met werken van Van Wittel. Alle drie de leden van het trio zijn vermaarde musici, ook internationaal. Dit concert wordt georganiseerd ter gelegenheid van de unieke tentoonstelling van het werk van de schilder, van 26 januari 2019 tot en met 5 mei 2019 in Kunsthal KadE te Amersfoort.
De legendarische stadsheilige van Amersfoort, Sint Joris, komt door zijn vaak wat ongelukkig vallende gedenkdag (23 april) maar moeilijk aan de hem toekomende feestelijke eer. Daarom nu al 2 maanden op voorhand een voorbeeld van hoe zijn feestdag in liturgisch verband gevierd zou kunnen worden. Met gregoriaanse gezangen zoals die in de Middeleeuwen in de stad Amersfoort geklonken zouden kunnen hebben en de bijzondere ‘Sint Jorismis’ die cabaretier Herman Finkers ooit schreef voor zijn bruiloft. Voor de bijzondere bezetting van koor, strijkers, hobo, harp en klavecimbel.
Uitvoerenden:
Schola cantorum, vocaal en instrumentaal ensemble van de Bergkerkcantorij o.l.v. Cees-Willem van Vliet.

Klarinettiste Marieke Vos speelt tijdens dit concert samen met violistes Lisanne Soeterbroek en Saskia Otto, altvioliste Iteke Wijbenga en cellist Charles Watt de prachtige klarinetkwintetten van W.A. Mozart en J. Brahms. Marieke Vos is oprichtster van Kamermuziek Ensemble Nederland waarmee ze in verschillende bezettingen de mooiste kamermuziekwerken ten gehore brengt. Het ensemble is regelmatig te horen in verschillende bezettingen in binnen en buitenland, op de radio en op tv.
In De Open Hof, één van de PKN-wijkgemeenten te Soest, worden middagconcerten gegeven op de laatste zondag van de maanden januari t/m november. Centraal in deze orgelconcerten staat het veelbesproken Nijsse-orgel (1997). Naast organisten werken vocale en/of instrumentale solisten mee.
De serie geniet sinds de start in 1998 regionaal en landelijk een goede reputatie.
Deze keer: Brigit de Klerk, blokfluit en Tjalling Roosjen, orgel.
Op het programma, werken van Ortiz, Merula, Fontana, Telemann en Couperin.
De toegang is vrij; de collecte na afloop wordt warm aanbevolen.

Ensemble Pamoja is een avontuurlijk ensemble, dat zich richt op verschillende muziekstijlen: van J. S. Bach tot de hedendaagse componist Toru Takemitsu. Het ensemble wordt geroemd om haar mooie samenspel en won in 2015 de prijs voor het beste ensemble van het Utrechts Conservatorium. Pamoja heeft een grote interesse in hedendaagse muziek en werkt graag samen met componisten. Het ensemble bestaat uit Annemieke Hereijgers (fluit), Maya Fridman (cello) en Marleen de Bakker (harp). Tijdens dit concert hoort u muziek van Mikhail Glinka, Joseph Jongen, Astor Piazzolla en Maurice Ravel.

Wakker worden met een croissant en Chopin? Ontbijten met muziek van Mozart of Vivaldi? Stadscafé De Observant biedt een ontbijtbuffet met live klassieke muziek. Deze maand met heerlijke pianoklanken.
Petros Papoulias studeert muziek sinds zijn zevende en behaalde zijn Bachelor in Music Studies aan de National and Kapodistrian University of Athens. Hij heeft tevens diploma’s piano, harmonie, contrapunt en fuga behaald aan het Estia Technis Conservatorium in Griekenland. Bovendien won hij de eerste prijs in vier Griekse nationale pianowedstrijden. Tevens heeft Petros gewerkt als leraar en co-repetitor voor verschillende conservatoria in Athene.
Momenteel is hij masterstudent aan het Utrechts Conservatorium en studeert bij Henry Kelder.

UITVERKOCHT (14:30 nog plaatsen)
Maandag 4 maart speelt de jonge pianist Wouter Harbers (32). Hij is in Zeist en omstreken een fenomeen: hij verwent daar zijn plaatsgenoten elke eerste woensdagochtend van de maand met een ochtend vol romantische pianomuziek… Theater Flint ontdekte deze enthousiaste musicus, die het als zijn missie ziet om ‘pianomuziek toegankelijk te maken voor íedereen’. Daarom geeft Wouter dit muziekseizoen elke maandagochtend van de maand een gratis concert in de Sint Aegtenkapel in hartje Amersfoort.
In het recept voor de koffieconcerten staat een ontspannen sfeer bovenaan. U bent om 10:00u welkom voor een gezellig bakje koffie en om 10:30u gaan we naar de concertzaal. Daar begint Wouter met een vrolijk stukje toelichting over de componisten en muziekstukken die die ochtend de revue zullen passeren. Vervolgens neemt hij plaats achter de concertvleugel om u te trakteren op een uur romantische pianoklanken. Deze keer neemt Wouter u mee in de wereldberoemde muziek van Frédéric Chopin. Iemand zei ooit over Wouters Chopinalbum: “Deze muziek past Wouter als een handschoen.” Op 4 maart zult u merken dat dat zeker geen overdrijving is…
Kom een keer ervaren waarom deze formule in Zeist al jaren een daverend succes is en waarom Flint dit graag naar Amersfoort haalt! Wilt u graag zo ver mogelijk vooraan zitten of überhaupt verzekerd zijn van een plekje? Reserveer dan even via info@wouterharbers.nl of bel 06 3860 3539.

Maandag 4 maart speelt de jonge pianist Wouter Harbers (32). Hij is in Zeist en omstreken een fenomeen: hij verwent daar zijn plaatsgenoten elke eerste woensdagochtend van de maand met een ochtend vol romantische pianomuziek… Theater Flint ontdekte deze enthousiaste musicus, die het als zijn missie ziet om ‘pianomuziek toegankelijk te maken voor íedereen’. Daarom geeft Wouter dit muziekseizoen elke maandagochtend van de maand een gratis concert in de Sint Aegtenkapel in hartje Amersfoort.
In het recept voor de koffieconcerten staat een ontspannen sfeer bovenaan. U bent om 10:00u welkom voor een gezellig bakje koffie en om 10:30u gaan we naar de concertzaal. Daar begint Wouter met een vrolijk stukje toelichting over de componisten en muziekstukken die die ochtend de revue zullen passeren. Vervolgens neemt hij plaats achter de concertvleugel om u te trakteren op een uur romantische pianoklanken. Deze keer neemt Wouter u mee in de wereldberoemde muziek van Frédéric Chopin. Iemand zei ooit over Wouters Chopinalbum: “Deze muziek past Wouter als een handschoen.” Op 4 maart zult u merken dat dat zeker geen overdrijving is…
Kom een keer ervaren waarom deze formule in Zeist al jaren een daverend succes is en waarom Flint dit graag naar Amersfoort haalt! Wilt u graag zo ver mogelijk vooraan zitten of überhaupt verzekerd zijn van een plekje? Reserveer dan even via info@wouterharbers.nl of bel 06 3860 3539.
Op zaterdag 9 en zondag 10 maart 2019 vindt de vierde editie plaats van Festival Monteverdi XL. Amersfoort staat dan in het teken van de Italiaanse componist Claudio Monteverdi (1567-1643): op diverse locaties in de binnenstad klinkt de muziek van Monteverdi en diens tijdgenoten. Hoofdrolspelers zijn de barokensembles Le Nuove Musiche onder leiding van dirigent en artistiek leider Krijn Koetsveld en het Oostenrijke Ars Antiqua Austria, dat voor het eerst zijn opwachting maakt in het festival.
Samen zullen zij Monteverdi’s opera-thriller Il combattimento di Tancredi e Clorinda uitvoeren in de St. Franciscus Xaveriuskerk. Traditiegetrouw sluiten we het festival af met Monteverdi Meets Jazz, het slotconcert waarin vroege barok en hedendaagse geïmproviseerde muziek elkaar ontmoeten en samenvloeien, met de winnaar van de BUMA Boy Edgar Prijs 2018, pianist Jasper van ’t Hof, Greetje Bijma, zang, en Krijn Koetsveld op Klavecimbel.
Er zijn lezingen, workshops & masterclasses en een koffieconcert op de zondagochtend. Traditiegetrouw maken we op zondagmiddag een muzikale stadswandeling door het centrum van Amersfoort, met korte concertjes uitgevoerd door jonge baroktalenten. Met de kleintjes kunt u weer naar Zandfoort aan de Eem voor een vrolijke kindervoorstelling door Opera Dolleboelja: De Koe van de Klucht.
Moord & Brand – een lesje geschiedenis
De levensjaren van Monteverdi (1567-1643) lopen welhaast parallel aan die van de 80-jarige oorlog (1568-1648). In de poëtische teksten van Monteverdi staan veel prachtige metaforen over het vuur in de liefde: hoe verwarmend maar ook hoe dodelijk die kan zijn. De verbinding met de Nederlandse wordingsgeschiedenis is hiermee snel gelegd: Nederland staat in brand, de oorlog met Spanje verscheurt het land. Raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt, in 1547 geboren in Amersfoort en tijdgenoot van Claudio Monteverdi, wordt op 13 mei 1619 vermoord. Dat is volgend jaar precies 400 jaar geleden. Festival Monteverdi XL 2019 staat daarom in het teken van moord, brand, Van Oldenbarnevelt, Amersfoort en natuurlijk de prachtige muziek van Monteverdi!
Programma:
18.00 uur: Italiaans dinerbuffet
20.00 uur: Parallel concert
-Brand, door Le Nuove Musiche (locatie: Aegtenkapel)
-Moord, door Ars Antiqua Austria (locatie: Oud Katholieke kerk)
21:10 uur: Einde concert
21:25 uur: Intermezzo
– Mieke van der Wey praat met Krijn Koetsveld, artistiek leider van het festival (locatie: Aegtenkapel)
– Gunar Lezbor geeft een masterclass barok ensemble (Oud Katholieke kerk)
– Monteverdi met yoga, workshop door yoga Bindi (Sint Franciscus Xaverius)
– Italiaanse Wijnproeverij door Ingo Wever van Wijnwereld (Aegtenkapel)
22:15 uur: Einde Intermezzo
22:30 uur: Opera Moord & Brand!:
Il combattimento di Tancredi e Clorinda (Claudio Monteverdi)
Uitvoerenden: Le Nuove Musiche & Ars Antiqua Austria
Locatie: St. Franciscus Xaverius
Regie en mise-en–scène: Sybrand van der Werf
Uitvoerenden:
Le Nuove Musiche o.l.v. Krijn Koetsveld
Ars Antiqua Austria o.l.v. Gunar Letzbor
Jasper van ’t Hof – piano
Greetje Bijma – zang
Opera Dolleboelja

9 en 10 maart 2019 vindt de vierde editie plaats van Festival MonteverdiXL. Thema is dit keer Moord & Brand. De in Amersfoort woonachtige Monteverdi-specialist Krijn Koetsveld is oprichter van dit festival. Twee dagen lang kunt u zich onderdompelen in de muziek van de Italiaanse componist Claudio Monteverdi (1567-1643). Met natuurlijk veel muziek van Monteverdi, maar ook Monteverdi Meets Jazz, een stadswandeling met mini-concerten (ook in de Sint Aegtenkapel) en activiteiten voor kinderen. Meer informatie: www.monteverdixl.com
Op zaterdag 9 en zondag 10 maart 2019 vindt de vierde editie plaats van Festival Monteverdi XL. Amersfoort staat dan in het teken van de Italiaanse componist Claudio Monteverdi (1567-1643): op diverse locaties in de binnenstad klinkt de muziek van Monteverdi en diens tijdgenoten. Hoofdrolspelers zijn de barokensembles Le Nuove Musiche onder leiding van dirigent en artistiek leider Krijn Koetsveld en het Oostenrijke Ars Antiqua Austria, dat voor het eerst zijn opwachting maakt in het festival.
Samen zullen zij Monteverdi’s opera-thriller Il combattimento di Tancredi e Clorinda uitvoeren in de St. Franciscus Xaveriuskerk. Traditiegetrouw sluiten we het festival af met Monteverdi Meets Jazz, het slotconcert waarin vroege barok en hedendaagse geïmproviseerde muziek elkaar ontmoeten en samenvloeien, met de winnaar van de BUMA Boy Edgar Prijs 2018, pianist Jasper van ’t Hof, Greetje Bijma, zang, en Krijn Koetsveld op Klavecimbel.
Er zijn lezingen, workshops & masterclasses en een koffieconcert op de zondagochtend. Traditiegetrouw maken we op zondagmiddag een muzikale stadswandeling door het centrum van Amersfoort, met korte concertjes uitgevoerd door jonge baroktalenten. Met de kleintjes kunt u weer naar Zandfoort aan de Eem voor een vrolijke kindervoorstelling door Opera Dolleboelja: De Koe van de Klucht.
Moord & Brand – een lesje geschiedenis
De levensjaren van Monteverdi (1567-1643) lopen welhaast parallel aan die van de 80-jarige oorlog (1568-1648). In de poëtische teksten van Monteverdi staan veel prachtige metaforen over het vuur in de liefde: hoe verwarmend maar ook hoe dodelijk die kan zijn. De verbinding met de Nederlandse wordingsgeschiedenis is hiermee snel gelegd: Nederland staat in brand, de oorlog met Spanje verscheurt het land. Raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt, in 1547 geboren in Amersfoort en tijdgenoot van Claudio Monteverdi, wordt op 13 mei 1619 vermoord. Dat is volgend jaar precies 400 jaar geleden. Festival Monteverdi XL 2019 staat daarom in het teken van moord, brand, Van Oldenbarnevelt, Amersfoort en natuurlijk de prachtige muziek van Monteverdi!
Programma:
11.00 uur: Koffieconcert: Ars Antiqua Austria + Le Nuove Musiche.
Locatie: Aegtenkapel
11:00 uur: Kinderconcert 4+, Opera Dolleboelja
Locatie: Zandfoort aan de Eem
12.30 uur: Mogelijkheid voor lunch
13.30 uur: Stadswandeling met Gidsen van het Gilde door het centrum van Amersfoort, met fringeconcerten door jonge baroktalenten
Startpunt: Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort
14.00 uur: Kinderconcert 4+, Opera Dolleboelja
Locatie: Zandfoort aan de Eem
16.00 uur: Slotconcert door pianist Jasper van ’t Hof en zangeres Greetje Bijma, met Krijn Koetsveld op klavecimbel
Locatie: Eemhuis
17.30 uur: Einde programma
Uitvoerenden:
Le Nuove Musiche o.l.v. Krijn Koetsveld
Ars Antiqua Austria o.l.v. Gunar Letzbor
Jasper van ’t Hof – piano
Greetje Bijma – zang
Opera Dolleboelja
Op 10 maart zullen bariton Hans Pieter Herman en pianist Bas Verheijden een duo concert geven in de serie Paltz Kamermuziekconcerten.
Op het programma staan werken van R. Schumann, H. Wolf, C. Debussy, H. Duparc en J. Kosma.
Dit concert wordt in samenwerking met ‘Stichting Vrienden van het Lied’ georganiseerd.
Tijdens de maandelijkse kamermuziekserie spelen ensembles variërend van jong talent tot professionele ensembles.
Artistieke leiding: Marieke Vos
Dit concert wordt gepresenteerd door Ab Nieuwdorp, presentator van ‘De Klassieken’ op NPO Radio 4 en is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Soest en Rabobank Cultuurfonds.
Dankzij de vrijwilligers, Stoelhouders en VriendenLoterij zijn al onze voorstellingen gratis bij te wonen. Het enige dat u betaalt zijn de reserverings- en verwerkingskosten à € 2,50 per persoon. Dit geldt niet voor onze stoelhouders en vrijwilligers.
Vier ervaren musici uit Soest en Baarn hebben elkaar nog niet zo lang geleden gevonden, zijn met veel inzet binnen korte tijd een compleet en hecht ensemble geworden en treden inmiddels al op vele podia op.
Het ensemble brengt een heel gevarieerd programma met werken uit de Duitse en Franse Barok. De muziek uit de Barok dateert uit de periode 1600 tot 1750 en is de opvolger van de veelal religieus georiënteerde Renaissancemuziek. Barokmuziek werd daarentegen iBartolotti 450n toenemende mate steeds meer geschreven voor seculier gebruik, vooral vaak ook in opdracht van vorstenhuizen die vaak over eigen musici beschikten.
O.a. horen we vanmiddag muziek van Händel, Telemann, Boismortier, Schenk en Bach. Deze Barokcomponisten zullen u bekend in de oren klinken want zij hebben heel wat composities geschreven die nog steeds bij een groot publiek bekend zijn.
De leden van het ensemble zijn Esther Nuijten op blokfluit, Marjan Prins op blokfluit en barokfagot, Martie Velthuis op viola da gamba en Tjalling Roosjen op klavecimbel.

Het Orkest van de Achttiende Eeuw werd in 1981 door Frans Brüggen opgericht en bestaat uit circa 55 leden uit de gehele wereld en 20 nationaliteiten. Vijfmaal per jaar komt het orkest bijeen voor internationale tournees. De musici, individueel bekend als specialisten op het gebied van de achttiende en vroeg negentiende eeuwse muziek, spelen op authentieke instrumenten of kopieën. Voor dit concert komen de strijkers van het orkest met de cellist en muzikaal leider van dit project de cellist Roel Dieltiens naar de Sint Aegtenkapel. Op het programma staan 2 celloconcerten van C. Ph. E. Bach en van F. Mendelsshon-Bartholdy Sinfonia No 1 in C-Major en Sinfonia No 10 in b-minor.
Klára Würtz werd geboren in Budapest en begon op haar vijfde met pianospelen. Op veertienjarige leeftijd werd ze toegelaten tot de Ference Liszt Muziekakademie aldaar. Zij volgde lessen bij Zoltán Kocsis, Ferenc Rados, György Kurtág en András Schiff .
In 2003 debuteerde Klára Würtz in de Carnegie Hall in New York en de Boston Symphony Hall met het Boston Symphony Orchestra o.l.v. Bernard Haitink, met wie zij Mozart uitvoerde.Zij speelde Rachmaninoff’s tweede Pianoconcert tijdens een tournee met de Philharmonia der Nationen o.l.v. Justus Frantz, o.a. in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. In April 2003 gaf zij een succesvol solo recital in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. In het Mozart-jaar 2006 werd zij uitgenodigd voor een Mozart recital tijdens de prestigieuze Salzburger Festspiele.
Klára Würtz is ook zeer actief in de kamermuziek. Zo maakt zij deel uit van het Klaviertrio Amsterdam, vormt ze een duo met celliste Timora Rosler en speelde ze samen met violisten als Janine Jansen, Dmitri Makhtin en Kristöf Baráti, met wie zij de complete vioolsonates van Beethoven opnam. Ze heeft inmiddels meer dan 30 CD’s op haar naam staan.
MASTERCLASS PIANO
Tien jonge getalenteerde cursisten van Scholen in de Kunst in de leeftijd van 7 tot 18 jaar oud worden vooraf geselecteerd om de masterclass van Klára Würtz te volgen. Publiek is van harte welkom bij deze inspirerende masterclass!
In het voorjaar van 2019 organiseert Scholen in de Kunst voor de vierde keer het Tristan Keuris Kamermuziek Concours, hét evenement in Amersfoort voor beoefenaars van kamermuziek. De ensembles die door zijn naar de finale krijgen een masterclass van een lid van het Ragazze Quartet. Je kunt als publiek gratis de masterclasses bijwonen, met als toegift een optreden van het Ragazze Quartet. Reserveren is niet nodig.
Er worden drie masterclasses gegeven, zodat alle ensembles ook echt de nodige aandacht krijgen.
Sessie 1: 12.00 – 13.00 uur
Sessie 2: 13.00 – 14.00 uur
Sessie 3: 14.00 – 15.00 uur
Optreden Ragazze Quartet: 15.30 – 16.00 uur
De middag wordt afgesloten met een openbaar optreden van het Ragazze Quartet van 15.30 tot 16.00 uur. Publiek is gratis welkom bij zowel de masterclasses als het optreden.
Het Ragazze Quartet speelt klassieke en moderne strijkkwartetten: bevlogen en op het hoogste niveau. Met spraakmakende programma’s heeft het kwartet zich ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek. In innovatieve programma’s gaat het de samenwerking aan met de meest oorspronkelijke stemmen in theater, dans en literatuur. Met optredens die appelleren aan alle zintuigen, slagen ze erin een publiek te winnen voor de rijke klassieke muziektraditie. Zo enthousiasmeren ze zowel de doorgewinterde luisteraar als de nieuwkomer voor het strijkkwartetrepertoire van vroeger en nu.
Het Ragazze Quartet werkt graag samen met jonge musici en theatermakers evenals met toonaangevende organisaties als NDT, het Kronos Quartet, Orkater en het Holland Festival. Daarnaast is het kwartet sinds 2017 artistiek leider van festival September Me in Amersfoort. September Me tovert Amersfoort elk jaar om tot hét epicentrum van de smaakmakers in de klassieke muziek. Ragazze speelt zelf en nodigt de nieuwste generatie topartiesten uit die geen grenzen kennen. Dit jaar vindt het festival plaats van 20 t/m 22 september 2019 in Flint; het thema is Smeltkroes.
De slagwerksectie van Scholen in de Kunst is blij dat Herman Rieken een masterclass orkestslagwerk komt geven. Herman maakt al jaren deel uit van de slagwerksectie van het Koninklijk Concertgebouworkest, dus het is een eer om een masterclass van hem te krijgen. De masterclass wordt gegeven aan een aantal geselecteerde leerlingen, maar je kunt wel als publiek aanwezig zijn. En daar leer je ook veel van!
OVER HERMAN RIEKEN
Herman Rieken (Bussum, 1961) begon op vijfjarige leeftijd met trommelles in de drumband die werd geleid door zijn tante. In Hilversum volgde hij de vooropleiding en het eerste jaar conservatorium bij Wim Koopman. Vanaf het tweede jaar studeerde hij in Amsterdam bij Jan Labordus en Jan Pustjens aan het Sweelinck Conservatorium, waar hij in 1985 afstudeerde.
Al vanaf het seizoen 1981/82 trad Herman Rieken regelmatig op als remplaçant bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Vanaf de oprichting in 1981 tot 2004 was hij lid van de Slagwerkgroep Amsterdam. Hij speelde in het Metropole Orkest van 1994 tot 2002 en speelde mee in de Ebony Band. Ook gaf hij les op de muziekschool in Lelystad. Sinds 2002 maakt hij deel uit van de slagwerksectie van het Koninklijk Concertgebouworkest.
PROGRAMMA MASTERCLASS
De masterclass bestaat uit de volgende onderdelen:
– slagwerkdocent Rombout Stoffers interviewt Herman Rieken
– ruimte voor vragen uit de zaal
– masterclasses: solo’s leerlingen met Herman Rieken
– gezamenlijk stuk spelen ter afsluiting
Aan deze masterclass doen jonge slagwerkleerlingen van Scholen in de Kunst mee. Iedereen die meer wil weten over het reilen en zeilen in de keuken van het Koninklijk Concertgebouworkest is van harte welkom om deze masterclass bij te wonen als publiek
Adriaan Plantinga (piano) en Lucas Coltof (fluit) spelen al samen sinds hun schooltijd.
Ze brengen muziek uit de Romantiek: Prokofjev en Schubert.